latinica  ћирилица
31/03/2020 |  17:18 ⇒ 19:19 | Autor: SRNA

Rešić: Izvršiti kontrolu lokalnih karantina (VIDEO)

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da je Republički štab za vanredne situacije donio zaključak kojim se daje nalog svim lokalnim zajednicama da putem svojih inspektora izvrše kontrolu lokalnih karantina na osnovu ček-liste koja im je danas poslata, a koju je sačinio Institut za javno zdravlje Republike Srpske.
Lejla Rešić - Foto: RTRS
Lejla RešićFoto: RTRS

Nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, Rešićeva je rekla da lokalne zajednice sutra do 12.00 časova obavezno treba da dostave te podatke resornom ministarstvu.

- Podaci se odnose na to da li je sve što je traženo ispoštovano. Ukoliko lokalne zajednice u ovom trenutku imaju slobodne saobraćajne inspektore mogu ih po ovlaštenju angažovati - pojasnila je Rešićeva.

Ona je rekla da to lice podatke ne šalje Gradskom štabu, već Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

- Radi se o licu sa imenom i prezimenom, te potpisom, koje će stajati iza te ček-liste, jer moramo znati ko je izvršio kontrolu da bismo bili sigurni u validnost podataka - pojasnila je Rešićeva.

Ona je rekla da je Republički štab za vanredne situacije donio zaključak kojim se komunalnim policajcima daje ovlaštenje da u slučaju kada policija uhvati lice koje je prekršilo mjeru kućne izolacije napravi promjenu rješenja da je lice umjesto u kućnoj izolaciji sada u karantinu.

Rešićeva je podsjetila da je prije nekoliko dana istaknuta obaveza lokalnim zajednicama da formiraju svoje lokalne karantine.

- Važno je da iskontrolišemo sve te zadatke i obaveze koje lokalni karantini treba da imaju, jer je jako važno da standardi koje je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske propisao budu ispoštovani - zaključila je Rešićeva.