latinica  ћирилица
01/04/2020 |  12:18 | Autor: SRNA

Fabrici: Zajednički u borbi protiv virusa korona

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da EU puno radi sa Srbijom i zemljama Zapadnog Balkana u vrijeme pandemije virusa korona, te da je ovo trenutak kada svi trebaju da ostanu hladne glave i racionalni, da se vidi šta se zajednički može uraditi.
Sem Fabrici (foto: europa.rs) -
Sem Fabrici (foto: europa.rs)

On je naglasio da se u EU već sada priča o strategiji izlaza i oporavka.

- Vidjećemo šta će se dešavati narednih mjeseci, a važno je da se ljudi vrate na posao i da se bolest ne širi - rekao je Fabrici za TV Prva.

On je ukazao da je EU izdvojila 7,2 miliona evra Srbiji za finansiranje opreme kao i da je "na sto stavila paket pomoći u iznosu od 15 miliona evra za hitnu pomoć, 21 milion evra kao kratkoročnu pomoć i još 50 miliona evra na duži rok".

- Tu su i druge mjere koje EU preduzima, kao što su zajednička nabavka, omogućavanje slobodnog protoka usluga, ekonomski paket koji pripremamo sa međunarodnim finansijskim institucijama - rekao je Fabrici.

On je naveo i da je EU finansirala kargo letove Srbije za dopremanje opreme, da se još dva leta očekuju danas i sutra i da je Vlada Srbije uputila zahtjev za finansiranje novih 10 letova u aprilu.

- Pored toga EU je pokrenula inicijativu zajedničke nabavke. Pozvali smo Srbiju i zemlje regiona da budu dio mehanizma, jer ćemo dobiti bolje cijene i bolji kvalitet proizvoda - rekao je Fabrici.