latinica  ћирилица
01/04/2020 |  18:32 | Autor: SRNA

Radnicima obezbijeđena zaštitna sredstva

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas u Banjaluci da su radnicima u građevinarstvu obezbijeđena lična zaštitna sredstva, što inspekcija redovno kontroliše.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

- Moraju da poštuju mjere socijalne distance, dio starijih radnika je privremeno ostao kod kuće da se ne bi izlagali opasnosti, kao i radnici koji imaju hronična oboljenja i koji mogu biti rizična grupa u epidemiji virusa korona - rekla je Golićeva nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ona je dodala da građevinski sektor radi, ali u smanjenom kapacitetu, te da nije direktno pogođen mjerama nadležnih organa, iako pojedine mjere u drugim sektorima imaju indirektni uticaj na organizovanje posla i u građevinarstvu.

- Na tržištu ima dovoljno osnovnih građevinskih proizvoda, kao što su cement, opeka, željezo, agregati, ali bilo je određenih problema kod uvoza završnih materijala. Sada, sa ovim međunarodnim transportom i uvozom određenih roba koje su potrebne u završnim radovima u građevinarstvu, nadam se da će ovaj problem biti prevaziđen - istakla je Golićeva.

Ona je navela da građevinska preduzeća koja se isključivo bave stanogradnjom imaju problem jer je stala prodaja stanova i ostalih prostora.

- Posljedice trpe uslužne djelatnosti koje se bave projektovanjem zato što uglavnom završavaju već ranije naručene poslove, a novih trenutno nema - rekla je Golićeva.

Ona je izrazila nadu da će određeni problemi u vezi sa rokovima biti prevaziđeni donošenjem određenih uredbi sa zakonskom snagom dok traje vanredno stanje.

Golićeva je dodala da je rad komunalnih preduzeća normalan, te da je evidentna povećana aktivnost ovih preduzeća u Srpskoj, kao i onih koji se bave održavanjem higijene javnih površina.