latinica  ћирилица
01/04/2020 |  22:17 ⇒ 02/04/2020 | 07:05 | Autor: RTRS

Srpska počinje stratešku borbu suzbijanja epidemije (VIDEO)

Republika Srpska počinje stratešku borbu suzbijanja epidemije prouzrokovane virusom korona, a ona podrazumijeva pronalazak svih zaraženih i svih koji su kontaktirali s takvim osobama - izjavila je ovo u našoj emisiji Aktuelno epidemiolog Јela Aćimović.
Aktuelno - Foto: RTRS
AktuelnoFoto: RTRS

Navela je da je od izuzetnog značaja da svi anketirani ljekarima daju tačne podatke.

- To podrazumijeva da kada već nađemo osobu koja ima infekciju moramo da pronađemo s kim je bila u kontaktu, u periodu koji epidemiolozi dobro znaju da odrede i sve te ljude koji su bili u kontaktu izolujemo - navela je Aćimovićeva.

Istakla je da je to zaista težak posao i da dosta zavisi od samih ljudi i njihove odgovornosti.

Emisija Aktuelno

Mikrobiolog Pava Dimitrijević i anesteziolog Dejan Aćić tvrde da su laboratorije i klinike za anesteziju spremne za znatno veći obim posla koji nova strategija zahtijeva.

- Pritisak na laboratorije bilo koje zdravstvene ustanove otežava posao. Uzorak koji dobijemo smo u prvim danima testirali isti dan, najkasnije sutradan - rekla je Dimitrijevićeva.

Ona je istakla da se rezultati dostavljaju brzo, elektronskim putem da bi se moglo dalje adekvatno postupati.

Aćić je naveo da na UKC Republike Srpske ima dovoljno srednjeg medicinskog kadra, ljekara i opreme sa kojom rade.

- Naravno, dobro znamo da je ovo epidemiološka situacija takva da smo tek na početku širenja virusa korona, tako da nas u naredne dvije-tri sedmice čeka kritičan period, za koji se nadam da ćemo ga prevazići i uspješno liječiti naše ljude - istakao je Aćić.

Emisiju Aktuelno možete pogledati i OVDЈE.