latinica  ћирилица
01/04/2020 |  22:29 ⇒ 22:30 | Autor: SRNA

Stigla još dva aviona, Srbija platila medicinsku opremu, EU prevoz

Na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu večeras su sletjela dva aviona sa medicinskom opremom i materijalom koje je Srbija obezbijedila za borbu protiv virusa Kovid-19.
Avion - Foto: B92
AvionFoto: B92

EU je finansirala troškove letova što je dio paketa od 15 miliona evra pomoći u hitnim slučajevima, a kako bi se Srbiji pomoglo u borbi protiv virusa korona, javio je Tanjug.

Ovi letovi koje je organizovao UN Program za razvoj /UNDP/ omogućavaju najbržu moguću dostavu opreme i materijala jer je korištenjem velikog kargo aviona maksimalno iskorišten prostor i ušteđeno dragoceno vrijeme i troškovi.

Ministar za evropske integracije Јadranka Јoksimović istakla je da Ministarstvo za evropske integracije svakodnevno i intenzivno rade sa EU i bilateralnim partnerima.

- Izazovi su isti, saradnja i efikasna solidarnost jedini su način da se borimo protiv pandemije. Zahvaljujem Delegaciji EU u Srbiji i ambasadoru Semu Fabriciju na promptnoj reakciji na moju molbu za dodatnim finansiranjem letova za dopremanje medicinske opreme. Nastavljamo da radimo - rekla je Јoksimovićeva koja je i Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći.

ŠeF Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da se čitav svijet bori protiv virusa Kovid-19 i da su ovo teška vremena koja zahtijevaju veliku solidarnost.

- Sa Srbijom svakodnevno sarađujemo na zaštiti zdravlja njenih građana i pružanju podrške. Sa današnja dva imamo ukupno četiri teretna aviona do sada čije transportne troškove finansira EU, a koji donose važan medicinski materijal za pomoć Srbiji u borbi protiv Kovid-19. Očekuje se da će još teretnih aviona doći u narednih nekoliko dana. Ova podrška deo je 93 miliona evra finansijskog paketa za Srbiju, koji je komesar Varheji najavio prošle nedelje - rekao je Fabrici.

Јoš jedan let koji finansira EU sa medicinskim materijalom koji je Srbija obezbijedila očekuje se sutra.