latinica  ћирилица
02/04/2020 |  18:08 ⇒ 18:11 | Autor: SRNA

Omogućiti BiH kreditna sredstva sa povoljnom kamatnom stopom

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka sa komesarom za proširenje i susjedstvo EU Oliverom Varheljem o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom Kovid-19 u BiH i regionu.
Zoran Tegeltija - Foto: SRNA
Zoran TegeltijaFoto: SRNA

- Tokom razgovora, komesar Varhelji izrazio je spremnost za pružanje podrške BiH, istakavši da se u Briselu vode razgovori kako da se na najefikasniji način pruži podrška BiH i stavi na raspolaganje iznos od 45 miliona evra za programe oporavka privrede, kroz preusmjeravanje i alokaciju sredstava sa planiranih programa u oblasti zapošljavanja i obrazovanja, trgovine i podrške malim i srednjim preduzećima - ističe se u saopštenju iz Savjeta ministara.

Varhelji je informisao Tegeltiju i da se zbog novonastale situacije sa pandemijom, u okviru Evropske komisije vode razgovori o preoblikovanju Fonda za zapadni Balkan i njegove namjene, a što će biti predstavljeno na Samitu u Zagrebu.

Tegeltija je zahvalio komesaru za dosadašnju podršku Evropske unije, kao i za napore koje ulažu kako bi dali podršku i BiH.

On je zamolio Varheljija da se, svjesni činjenice da grant sredstva neće biti dovoljna za oporavak privrede, razmotri omogućavanje kreditnih sredstava sa povoljnom kamatnom stopom od Evropske unije, navodeći kao primjer mogućnost plasiranja sredstava putem Evropske banke za obnovu i razvoj, a koja bi se, kako je naglasio, koristila za pružanje podrške privredi za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom Kovid-19.

Tegeltija je informisao Varhelja o mjerama koje su institucije u BiH preduzele na suzbijanju i prevenciji daljeg širenja pandemije izazvane novim virusom korona, kao i o trenutnoj situaciji u zdravstvenom sektoru, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Sagovornici su ukazali na neophodnost i visok stepen solidarnosti svih, kako bi se izborili sa problemima izazvanim pandemijom novog virusa korona.