latinica  ћирилица
03/04/2020 |  09:00 | Autor: SRNA

Vojska Srbije poziva rezerviste civilnog služenja u borbu protiv virusa korona

Vojska Srbije u borbi protiv virusa korona poziva rezerviste koji su odlužili vojni rok civilno u domovima zdravlja, da se stave na raspolaganje državi za obavljanje nemedicinskih poslova, piše Politika.
Vojska Srbije - Foto: Beta
Vojska SrbijeFoto: Beta

- Građani koji su regulisali vojnu obavezu vršenjem civilne službe, pozivaju se na zahtjev vojnozdravstvenih ustanova za formiranje jedinica radne obaveze - rečeno je u Ministarstvu odbrane Srbije.

Isti izvor je naveo da se pozivi upućuju u skladu sa odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi za slučaj vanrednog i ratnog stanja.

Do sada je u jedinice radne obaveze pozvano 30 lica u Novom Sadu i 30 u Beogradu, isključivo za obavljanje nemedicinskih poslova, piše list.

- Oni su vojni rok odslužili u domovima zdravlja i spremni su za obavljanje predviđenih nemedicinskih poslova u zdravstvenim ustanovama. Na prvom mjestu angažuju se oni koji nemaju radno angažovanje - rečeno je u Ministarstvu.

U ovom ministarstvu napominju da se vojni obveznici koji su odslužili civilno, ne mogu raspoređivati u ratne jedinice vojske, nego je izvršavaju u jedinicama civilne zaštite.

Prema istom izvoru, njihova radna obaveza u trajanju od sedam dana, a po potrebi i duže, podrazumijeva angažovanje na zadacima u vojnozdravstvenim ustanovama za izvođenje nemedicinskih poslova.

U Ministarstvu navode da se, s druge strane, penzionisani vojni ljekari sami javljaju u želji da pomognu.