latinica  ћирилица
03/04/2020 |  09:21 | Autor: SRNA

Obezbijeđen veći broj mjera za proizvodnju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je u okviru mjera koje imaju za cilj podsticanje tekuće poljoprivredne proizvodnje, te dostizanja većeg stepena snabdjevenosti domaćeg tržišta i prehrambene industrije obezbijedilo 75 miliona KM za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalnih investicija u poljoprivredi.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Foto: RTRS
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeFoto: RTRS

Obezbijeđena su dodatna sredstva za podršku sjetvi industrijskih kultura, merkantilne soje, suncokreta i uljane repice u iznosu od 200 KM po hektaru, kao i dodatna sredstva za zasnivanje organske proizvodnje u iznosu 600 KM po hektaru i 600 KM po uslovnom grlu, navodi se u Informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi za ovu godinu.

Za proljetne i jesenje radove u ovoj godini obezbijeđen je regres za dizel gorivo u količini od 100 litara, odnosno 60 KM po hektaru obradive površine u ukupnom iznosu od 5,5 miliona KM.

Obezbijeđeno je 30 odsto fiksnog povrata sredstava, odnosno 40 odsto za gazdinstva iznad 600 metara nadmorske visine, na investicije u poljoprivrednu mehanizaciju, opremu u stočarstvu, investicije u biljnoj proizvodnji i navodnjavanju, te preradi poljoprivrednih proizvoda.

U okviru tih mjera omogućeno je pravo na podsticajna sredstva za regresirani dizel, premiju za proizvodnju merkantilne pšenice i premiju za mlijeko, uključujući gazdinstva koja nisu izvršila prijavu doprinosa za prošlu godinu.

Takođe je omogućeno i pravo na podsticajna sredstva za 5.373 korisnika koji su se nalazili u evidenciji dužnika kod Ministarstva, a po osnovu kredita iz 1998. i 2000. godine.

Obezbijeđeno je regresiranje svih sjemena domaćih proizvođača u iznosu od 50 odsto malorpodajne cijene, a s ciljem omasovljenja sjetve kroz veću dostupnost jeftinijeg sjemena domaćih proizvođača u okviru čega su obezbijeđeni sjetveni paketi za mala porodična poljoprivredna gazdinstva za zasnivanje poljoprivredne proizvodnje u ukupnoj vrijednosti od 2,5 miliona KM.

Takođe su i obezbijeđeni interventni uvoz komponenti za stočnu hranu /soja za osiguranje ishrane stočnog fonda, u prvom redu peradi/, kao i podrška domaćim prerađivačima u prehrambenoj industriji za otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda.

S ciljem podrške uvezivanju primarne proizvodnje i prehrambene industrije, kao i investiranje u proširenje proizvodnih kapaciteta obezbijeđena su namjenska sredstva Investiciono-razvojne banke za ugovaranje, proizvodnju i otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda od ukupno 60 miliona KM, kreditna sredstva Partner fonda – revolving fond Ministarstva u iznosu od sedam miliona KM, dok je iz sredstava međunarodnih projekata u poljoprivredi obezbijeđeno 31,5 miliona KM podrške.

U informaciji se navodi i da je obezbijeđena rekordna isplata svih obaveza po osnovu podsticaja iz 2019. godine, a već je isplaćeno 9,5 miliona KM iz agrarnog budžeta za ovu godinu.

Informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi za ovu godinu usvojila je Vlada Srpske na jučerašnjoj sjednici.

Resorni ministar Boris Pašalić izjavio je juče da je očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje procijenjena na 1.763.184.006 KM, a da je zajedno sa prehrambenom industrijom ukupna izlazna vrijednost sektora poljoprivrede i proizvodnje hrane 2.722.216.783 KM.