latinica  ћирилица
03/04/2020 |  10:36 ⇒ 13:48 | Autor: RTRS

Hirurgija spremna za prve pacijente (FOTO/VIDEO)

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić rekao da je stara Hirurgiju u Banjaluci spremna za prve pacijente oboljele od virusa korona.
Obilazak - Foto: RTRS
ObilazakFoto: RTRS

 Hirurgiju smo opremili kako bi zaražene od virusa korona isključili iz srca zdravstvenog sistema UKC-a - istakao je Đajić.

Naveo je da su opremljene dvije operacione sale, te dodao da je postavljeno 400 kreveta.

Đajić je istakao značaj podrške rukovodstva Srpske u borbi protiv virusa korona, zahvaljujući kojoj ima dovoljno zaštitnih maski, odijela, te testova na virus.

- Normalno funkcionišemo, snabdjeveni smo i nijedan pacijent u Srpskoj koji je ugrožen nije bez respiratora - rekao je Đajić.

On je rekao da je prioritet da se od infekcije zaštite zdravstveni radnici, kako bi mogli da pruže najkvakliteniju uslugu pacijentima.

- U ovom trenutku smo najugroženija profesija i dajemo sve od sebe da se zaštitimo, ali nažalost imamo našeg ljekara koji je na respiratoru i nekoliko radnika koji su pozitivni - rekao je Đajić.

Dodao je da su svi njihovi pacijenti, kao i radne kolege testirani i svi koji su bili pozitivni su u karantinu, dok ostali rade.

- Svi naši radnici su maksimalno zaštićeni, o čemu govori i podatak da nijedan zdravstveni radnik nije zaražen u ustanovi - rekao je Đajić.

On je istakao da nijedan zdravstveni sistem ne može da izađe na kraj sa problemom koji je uzrokovao virus korona, te da je potrebna odgovornost i angažman svakog pojedinca, kao i državnog rukovodstva, kako bi neophodne mjere na suzbijanju epidemije bile donesene i primjenjene na vrijeme.

- Najvažnije mjere koje su donosene su zabrana rada osnovnih i srednjih škola, bolja kontrola granica i vanredno stanje i da te mjere nisu donesene na vrijeme sigurno da bi zdravstvene ustanove sada bile pune bolesnika - rekao je Đajić.

On je naveo da je sedam pacijenata na respiratoru, šest umrlih, te "50 pacijenata na gornjoj lokaciji i oko 40 na hospitalizaciji".

Đajić je zahvalio rukovodstvu Srbije za pomoć u vidu medicinske opreme koja je stigla u UKC Srpske, te naveo da će biti ravnomjerno raspoređena na sve bolnice u Srpskoj.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su sve mjere usmjerene kako bi se spriječilo širenje pandemije virusa korona.

- Imamo i oboljele i umrle ali to nije u takvoj ekspanziji kao što je u drugim sredinama - rekao je on.

Obilazak (Foto: RTRS)

Naveo je da su uporedo sa Vladinim i lokalnim mjerama angažovani i Studentski dom, kao i objekat Hirurgije kako bi se smjestili oboljeli ako bude potrebno.

Predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije u Srpskoj Nenad Stevandić rekao je da stavljanje u funkciju i opremanje objekata u krugu stare Hirurgije u Banjaluci, gdje će se zbrinjavati isključivo lica oboljela od korona virusa, predstavlja podvig i uliva sigurnost stanovništvu.

- Uliva veliku sigurnost da smo se za naše građane pobrinuli i da nemamo katastrofalne rezultate. S druge strane, neka građani odgovore svojom disciplinom u narednih 15 dana i nadam se da ćemo slaviti dobre rezultate - rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.