latinica  ћирилица
03/04/2020 |  18:32 ⇒ 18:33 | Autor: SRNA

Penzionerima u FBiH omogućeno kretanje od ponedjeljka do petka četiri časa

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio je danas da je Federalni štab civilne zaštite donio naredbu kojom se omogućava kretanje penzionerima iduće sedmice od ponedeljka do petka u periodu od 8.00 do 12.00 časova odu bi mogli da podignu penzije.

- Sve ostale građane molim da se uzdrže od kretanja u tom preiodu da se ne bi pospješilo širenje zaraze virusa korona. Donijeli smo i modifikaciju naredbe kojom smo omogućili da se djeca mogu prevoziti u automobilu s jedne na drugu lokaciju - rekao je Solak novinarima.

On je napomenuo da je donosena i modifikacija narebe kojom je omogućen rad prodavnica bijele tehnike kako bi građani bili u mogućnosti da kupe uređaje.

Kad je riječ o mogućnosti uvođenja totalne zabrane kretanja, Solak je naveo da je o tome razgovarano kao o krajnjoj mjeri, odnosno, kada se nijednom drugom mjerom ne bude mogao smanjiti efekat širenja virusa korona.

- To će biti posljednja mjera koju ćemo uvesti. Danas je bilo riječi o tome da za to postoji mogućnost, ali ne da se to desi danas, niti da se ta mjera donese danas pa da se odmah počne primjenjivati sutra. Takve stvari se nikad neće uraditi, i svakako nema razloga ni za paniku, ni za brigu - dodao je Solak.

Pomoćnik federalnog ministara zdravstva Goran Čerkez izjavio je da je do danas u 16.00 časova u FBiH potvrđeno 289 osoba pozitivnih na virus korona, od čega je danas zabilježeno 41.

Čerkez je apelovao na sve građane da je veoma važno da se pridržavaju mjera lične zaštite, naročito kada je omogućeno kretanje licima starijim od 65 godina u periodu od 8.00 do 12.00 časova.