latinica  ћирилица
03/04/2020 |  19:46 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

U Beograd sletio i četvrti avion ruske pomoći

I četvrti avion sa medicinskom pomoći iz Ruske Federacije sletio je danas na batajnički aerodrom u Beogradu.

Večeras se očekuje slijetanje i petog, a sutra će još šest aviona iz Ruske Federacije dopremiti medicinsku pomoć Srbiji za borbu protiv virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

U međuvremenu se ubrzano radi na istovaru medicinskih sredstava, tehnike i zaštitnih sredstava koji su stigli iz Rusije.

General-major Mihail Černišov, načelnik ABHO /Atomsko-biološko-hemijska odbrana/ Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije/, koji predvodi ruske timove, rekao je po dolasku u Batajnicu da su prvim avionom iz Ruske Federacije stigli oficiri sa zadatkom da procijene trenutnu situaciju i obim zadataka koji je pred njima.

On je najavio da će u Srbiju stići ukupno osam ljekarskih timova koji će se potruditi da daju sve od sebe kako bi pomogli Srbiji da prebrodi ovu tešku situaciju u epidemiji virusa korona.

General Černišov je pozvao građane Srbije da se strogo pridržavaju mjera koje je država uvela radi njihove zaštite, jer je to, kako kaže, ono što je prvo i glavno da se situacija sa virusom korona ne bi pogoršala.

U sastavu medicinskih timova iz Ruske Federacije su jedan general, 42 oficira, 42 podoficira i dva pripadnika ruskog Ministarstva zdravlja koje predvodi general-major Mihail Černišov.

U ruskim avionima su tehnika i medicinska oprema za pružanje pomoći u sprečavanju, suzbijanju i gašenju epidemije virusa korona u Srbiji.

Svaki od osam ruskih ljekarskih timova imaće ljekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca.

Ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke.

U okviru pomoći stiže 16 specijalnih motornih vozila za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske oprema, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih Srbiji u liječenju pacijenata zaraženih virusom korona i u borbi protiv širenja tog virusa.