latinica  ћирилица
03/04/2020 |  22:06 | Autor: SRNA

Sjeverna Mitrovica i Zvečan pod karantinom

Krizni štabovi Sjeverne Mitrovice i Zvečana odlučili su da proglase ove dvije opštine teritorijama koje su pod karantinom, javio je RTS.

Odluka o uvođenju karantina stupila je na snagu danas u 18.00 časova, saopštio je gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić koji je potpisao odluku.

Kako se napominje u saopštenju, uvođenje karantina znači da nijedan građanin ne može napustiti ili ući u to područje, osim u slučaju medicinske potrebe, proizvodnje, prodaje i snabdijevanja najosnovnijim namirnicama.

Karantin je, kako je rekao Rakić, uveden na osnovu prijedloga epidemiologa, nadležnih zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje i ministarstva zdravlja zbog pojave novih slučajeva inficiranih virusom korona.

Rakić je naveo da je omogućeno slobodno kretanje rukovodstvu i osnovnom administrativnom osoblju iz sektora kao što su zdravstvo, bezbjednost i administracija opštine i Krizni štab sa potrebnim službama.

On je dodao da je omogućeno slobodno kretanje za ekonomske operatere u svrhu osiguranja lanca snabdijevanja osnovnim sredstvima građana i institucija.

Rakić je rekao da će osobe za koje se potvrdi da su pozitivne na virus korona biti upućivane u privremeni smještaj, odnosno u Studentski centar u Sjevernoj Mitrovici, dok će se za specifične slučajeve preduzeti dodatne mjere.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević naveo je da se danas šalje ukupno 130 uzoraka na testiranje i da je cilj da što više stanovnika bude obuhvaćeno.

Danica Radomirović, načelnik Odjeljenja infektologije bolnice u Mitrovici, navodi da su trenutno hospitalizovana tri pacijenta sa nešto lakšom kliničkom slikom.

- Nažalost, dva pacijenta su zbog težine kliničke slike i pogoršanja danas prebačena za Niš. Za sada su ovo lakši pacijenti i nadamo se da će tako i ostati - rekla je Radomirovićeva.

U slučaju da se situacija pogorša, u bolnici u Mitrovici pripremaju sva odjeljenja za prihvat oboljelih. Pripremaju se i objekti van bolničkog centra.

Na Kosmetu su zaražene 144 osobe, od kojih su dvije preminule.

Na Kosovu i Metohiji je od 17.00 časova na snazi zabrana kretanja. U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice radnim danima prodavnice rade do 15.00, subotom do 13.00 časova, a onda tek u ponedjeljak ujutru.