latinica  ћирилица
04/04/2020 |  09:34 ⇒ 11:14 | Autor: SRNA

Odlučni potezi vlasti Srpske usporili širenje zaraze

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da su institucije Republike Srpske na vrijeme shvatile veličinu problema i napravile odlučne poteze koji su doveli do značajnog usporavanja širenja virusa korona.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- Zajedno treba da učinimo sve da spriječimo širenje virusa korona i sačuvamo ljudske živote. Kada to uradimo sve drugo ćemo lako - jačati privredu, graditi auto-puteve, razvijati zdravstveni sistem i IT tehnologije - istakao je Čubrilović.

On je podsjetio na nedavni slučaj radnika preduzeća iz Kotor Varoša, prve zaražene osobe u ovoj opštini, kao jasan primjer koji svima mora da bude opomena da u ovom trenutku nema ličnih ni poslovnih interesa.

Čubrilović je napomenuo da je ovaj radnik u svojoj izjavi, nakon što je stigla potvrda da je pozitivan na virus korona, naveo da je imao kontakt sa svim zaposlenim kolegama u firmi.

- Nakon te izjave, opštinski Štab za vanredne situacije tražio je od uprave preduzeća spisak svih zaposlenih kako bi bili upućeni na testiranje, a oni su im uporno slali nepotpune spiskove, navodeći da svi radnici ne mogu ići u izolaciju, jer ne mogu da obustave rad preduzeća - naveo je Čubrilović u autorskom tekstu u Euroblicu.

Čubrilović je istakao da su oni, na taj način, stavili kapital i lični interes ispred opšteg interesa i zaštite života radnika, ali i svih građana opštine Kotor Varoš.

On je ukazao da je samo izolacijom svih kontakata moguće zaustaviti širenje virusa korona, te da je i uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj bilo je nophodno da bi se uspješnije zaštitilo zdravlje i životi građana.

Narodna skupština je, napomenuo je njen predsjednik, jedan od rijetkih parlamenta u regionu i jedini u BiH koji se sastao u ovim uslovima da bi bile obezbijeđene sve zakonske mogućnosti da sistem funkcioniše i da veoma brzo i efikasno, kako nalažu vanredne okolnosti može da odgovori situaciji.

Čubrilović je naglasio da su poslanici preuzeli rizik, došli na sjednicu, i kao legalisti, donijeli ustavnu odluku.

On je ocijenio da u vrijeme opasne pandemije nema potrebe za ubiranjem sitnih političkih poena, te dodao da će se Narodna skupština sastati kada sve ovo prođe i verifikovati donesene odluke, koje će isključivo biti u korist funkcionisanja svih segmenata života u vanrednim prilikama, a cilj im je da olakšaju život svih građana.

Prema njegovim riječima, zbog opasnosti sa kojom su svi suočeni vrijeme je da se pozove i na solidarnost i prekid stranačkih aktivnosti.

- Stranačkih promocija ne bi trebalo da bude kada su zbog širenja virusa ugroženi životi građana. Partija na čijem sam čelu, DEMOS, obustavila je planirane stranačke aktivnosti na organizovanju stranke i pripremi za lokalne izbore. Naši članovi pomažu, svako na svoj način, svima kojima je potrebna pomoć, posebo stariji. Mislim da nije vrijeme da govorimo o tome, jer ovo je bitka koju moramo zajedno da dobijemo - istakao je Čubrilović.

On je upozorio i da je nedopustiva sebičnost onih koji, u ovoj situaciji, radnicima daju otkaze, te naglasio kako to mora prestati i da će se morati iznaći načini da se pomogne svima koji ostanu bez posla.

Čubrilović je naveo da će po završetku sve ovoga biti dovoljno vremena da se sve obnovi, ali da je važno da budu sačuvani ljudski životi.

- Moramo uvažavati struku i poštovati preporuke i instrukcije nadležnih. Životi i zdravlje naših građana su u ovom trenutku važniji od svega drugog. Izdržaćemo i ovu pošast. Ostanite kod kuće! Spasite sebe i druge - poručio je Čubrilović.

Kao dobru lekciju istakao je slučaj iz 1837. godine, u periodu kada je u Osmanskom carstvu izbila epidemija kuge, a kneževina Srbija preduzetim rigoroznim mjerama karantina uspjela je da zaustavi širenje kuge u Srbiju i njen prenos dalje u Evropu.