latinica  ћирилица
04/04/2020 |  14:54 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Špirić: Medicinska pomoć je za sve stanovnike

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da je medicinska pomoć Srpske povratničkim opštinama u Federaciji BiH namijenjena svima koji tamo žive, jer virus korona ne poznaje granice, a da je odnos federalnih vlasti prema srpskim povratnicima razočaravajući.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

- Zdravstvenim ustanovama u Drvaru, Glamoču, Bosanskom Petrovcu i Bosanskom Grahovu danas je stigla pomoć u vidu maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i zaštitnih odijela. Ova pomoć Republike Srpske pomenutim opštinama je za sve stanovnike - Srbe, Hrvate i Bošnjake, jer virus korona ne poznaje granice - rekao je Špirić.

On je napomenuo da je juče održao sastanak sa načelnicima opština Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo, Istočni Drvar i Bosanski Petrovac, a da je o njihovim potrebama upoznao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića i direktorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića.

Špirić je rekao da je danas u razgovoru sa predstavnicima realnog sektora u Drvaru, koji je vezan za drvopreradu, zamolio da Јavno preduzeće "Šume Livanjskog kantona" smanji cijene drvnih sortimenata kako bi se sačuvala radna mjesta i postojeća proizvodnja.

On je zahvalio Kriznom štabu Republike Srpske, predsjedniku Željki Cvijanović, premijeru Vlade Radovanu Viškoviću i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji vode brigu o povratničkim opštinama u Federaciji BiH.

Zahvalnost su uputili i načelnici opština Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova i Bosanskog Petrovaca.

Špirić je istakao da je razočaravajuća odluka federalnog Ministarstva finansija da Drvaru dodijeli 40.000 KM, Glamoču nijedna marku, a za Kupres izdvoji 700.000 KM.

On je rekao da ova raspodijela govori da vlasti u FBiH i u ovim teškim trenutcima povratničke opštine ne doživljavaju svojima.

- Moja poruka je da se u ovim teškim trenutcima mora pokazati puna solidarnost i isti pristup svima, jer virus korina ne poznaje naše i njihove nego smo svi ugroženi - istakao je Špirić.

Ministarstvo finansija FBiH iz budžeta za 2020. godinu izdvojilo je 9.800.000 KM opštinama u Federaciji.