latinica  ћирилица
04/04/2020 |  15:45 | Autor: TANЈUG

Predsjednički izbori u Poljskoj uprkos pandemiji

Predsjednički izbori u Poljskoj biće održani u maju uprkos pandemiji virusa korona, izjavio je danas predsjednik Andžej Duda za katolički list Naš dnevnik, prenosi Rojters.

Nacionalistička stranka Zakona i pravde ne odustaje od izbora zakazanih za 10. maj uprkos pandemiji i zato je predložila da se uvede dopisno glasanje preko pošte umjesto fizičkog izlaska građana na birališta.

Liberalniji koalicioni partner vlasti, stranka Sporazum, ocjenjuje da je nerealno održavanje izbora u planiranom terminu i predlaže njihovo odlaganje na dvije godine.

- Dopisno glasanje je organizovano prije nekoliko dana u Bavarskoj i mi bismo tako mogli da održimo izbore - ocijenio je predsjednik Duda i dodao da bi to bilo nešto novo u Poljskoj, ali i primjereno trenutnoj situaciji.

Ukoliko izbori ne budu održani 10. maja, poljski predsjednik je rekao da bi ih trebalo održati kada to bude bezbjedno.

Vladajuća stranka je demonstrirala odlučnost da organizuje dopisne izbore kada je juče smijenila čelnog čovjeka Poljske pošte i na njegovo mjesto postavila dosadašnjeg zamjenika ministra odbrane Tomaša Ždižikota.

U Poljskoj su takođe na snazi oštre vanredne mjere kako bi se spriječilo širenje korona virusa - zatvorene su škole, parkovi, šume i hoteli, a javna okupljanja više od dvije osobe su zabranjena.

- Kao zemlja, nismo dobili nikakvu dodatnu finansijsku pomoć iz Brisela. Ne vidimo nikakvo značajno angažovanje evropskih institucija, ni Evropske komisije i moram da kažem da sve to izgleda prilično oskudno - zaključio je poljski predsjednik Duda.

Do danas, u Poljskoj su potvrđena 3.503 slučaja kovida-19 i 73 smrtna ishoda.