latinica  ћирилица
05/04/2020 |  14:33 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Italija: U planu masovnija testiranja

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca predstavio je planove masovnijeg testiranja i unapređenja zdravstvenih usluga kao dio paketa mjera koje bi uslijedile nakon ublažavanja blokade uvedene zbog epidemije virusa korona.
Oboljeli od virusa korona u Italiji - Foto: AFP
Oboljeli od virusa korona u ItalijiFoto: AFP

Speranca je rekao da je prerano govoriti kada će Italija biti u stanju da ukine mjere uvedene 9. marta, kada je postala prva zemlja u Evropi koja je uvela opštu blokadu da bi usporila širenje virusa.

Italijanska Vlada se bori i sa ekonomskim posljedicama opšte blokade širom zemlje.

- Predstoje nam teški mjeseci. Naš zadatak je stvoriti uslove za život sa virusom, bar dok se ne razvije vakcina - rekao je Speranca za list La Republika i dodao da će na snazi ostati i neke mjere socijalnog distanciranja.

Nacionalna blokada kojom se ograničava kretanje ljudi i stopira skoro cjelokupna ekonomska aktivnost zvanično će trajati do 13. aprila, ali se očekuje produženje.

Speranca je naveo da će ostati na snazi mjere socijalnog distanciranja uz masovniju upotrebu sredstava lične zaštite kao što su maske za lice, dok će lokalni zdravstveni sistemi biti unaprijeđeni kako bi se omogućio brži i efikasniji sistem liječenja lica oboljelih od Kovida-19.

Sa više od 15.000 mrtvih Italija je zemlja sa najviše smrtnih slučajeva u svijetu od posljedica virusa korona. Na nju otpada skoro jedna četvrtina svih preminulih u svijetu.

U Italiji je, prema posljednjim podacima, zaraženo 124.632 lica, dok su 15.362 osobe preminule. Oporavilo se više od 20.000 ljudi.