latinica  ћирилица
05/04/2020 |  18:51 ⇒ 18:52 | Autor: SRNA

Јovičić: Ratni vihor se širio BiH - SDA i "Zelene beretke" 5. aprila '92. zapalile šibicu

Ratni vihor se širio BiH i samo se čekala crta od šibice i ko će da zapali plamen, napisao je Slavko Јovičić Slavuj na svom blogu povodom 5. aprila 1992. godine kada je SDA organizovala kontrademonstracije kao odgovor na barikade koje su 4. aprila podigli Srbi u Sarajevu nakon što više od mjesec dana ništa nije učinjeno da se pronađe i uhapsi ubica srpskog svata na Baščaršiji Nikole Garodovića u terorističkom činu počinjenom 1. marta.
Slavko Јovičić - Foto: SRNA
Slavko ЈovičićFoto: SRNA

Iako je najviše muslimansko i političko i policijsko rukovodstvao istog trenutka znalo ko je ubica Nikole Gardovića, Јovičić je naveo da je SDA 5. aprila 1992. godine organizovala kontrademonstracije i pripremila demonstrante koji su imali zadatak da prođu kroz barikade, a sve sa ciljem izbijanja većih nereda i haosa, pa i oružanih sukoba.

- Stvorene su sve pretpostavke i pripremljen je teren da se u cijeli haos uključe i zloglasne 'Zelene beretke', koje su samo na papiru slovile kao parapolicijske formacije. Međutim, to su bile muslimanske vojne i policijske snage spremne za otpočinjanje rata širih razmjera - istakao je Јovičić, svjedok tadašnjih dešavanja u Sarajevu.

Tog 5. aprila 1992. godine pripadnici "Zelenih beretki" sa značkama regularnih formacija MUP-a BiH, odnosno presvučeni muslimanski policajci sa solitera preduzeća "Unis" iz snajpera su pucali na masu okupljenu na masovnim protestima ispred tadašnje Skupštine, a danas zgrade zajedničkih institucija BiH. Cilj je bio da se za izazivanje sveopšteg haosa optuže Srbi, podsjetio je Јovičić u tekstu objavljenom na blogu.

Odmah poslije pucnjave muslimani su lansirali informaciju da je pucano iz hotela "Holidej in", misleći da se u tom trenutku i hotelu nalazio Radovan Karadžić. Namjera je bila da se on uhvati i linčuje. Ali taj plan nije uspio. Karadžić u to vrijeme nije nije bio u hotelu, istakao je Јovičić.

U hotelu se zateklo nekoliko ljudi iz Karadžićevog obezbjeđenja koji su uhapšeni, zlostavljani i za malo likvidirani. Muslimanski stampedo i velika rulja demonstranata rušila je sve pred sobom. Počela je pljačka butika i prodavnica sa najluksuznijom robom i zlatara, kao i hotelskog inventara. Opljačkana je i garaža hotela i pokradeno je više od dvadesetak najluksuznijih automobila, naveo je Јovičić, svjedok sa lica mjesta.

Stručnjaci su kasnije utvrdili da starija žena, koja je bila učesnik mitinga i koja je u organizovanoj pucnjavi ranjena, nikako nije mogla da bude pogođena iz hotela "Holidej in", već se to jedino moglo izvesti iz "Unisovih" solitera koje su Sarajlije "od milja" zvale "Momo i Uzeir".

S obzirom da miuslimani nisu htjeli da vode bilo kakvu istragu u vezi sa ubistvom Nikole Gardovića, došlo je do prve značajne podjele u MUP-u BiH, koja je kulminirala potpunom podjelom, odnosno napuštanjem srpskog kadra iz tadašnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova i Državne bezbjednosti BiH.

Sve je ukazivalo na to da se radilo o dobro osmišljenom muslimanskom scenariju u režiji SDA, a cijela ta situacija je imala tragičan epilog - nastavak krvavog građanskog rata u BiH, podsjetio je Јovičić.