latinica  ћирилица
05/04/2020 |  19:44 ⇒ 06/04/2020 | 07:17 | Autor: RTRS

Opštine sa većinskim srpskim stanovništvom u FBiH ogorčene odlukom Vlade tog entiteta

Nakon brojnih kritika, Vlada Federacije BiH povukla je odluku o dodjeli novčanih sredstava opštinama za borbu protiv epidemije virusa korona. Posebno ogorčeni bili su u opštinama sa srpskom većinom. Nisu zadovoljni ni novom odlukom da se 21 milion maraka predviđenih za pomoć opštinama i kantonima iskoristi za kupovinu medicinske opreme.

Prvobitnom odlukom Glamoč je bio jedna od rijetkih opština kojoj nisu bila predviđena sredstva od Vlade Federacije za borbu protiv virusa korona. U otvorenom pismu entitetskom premijeru Fadilu Novaliću, opštinski odbor SNSD-a Glamoč odluku je nazvao - sramnom.

- Do sada od Vlade i Kantona i Federacije nismo dobili ništa. Dobili smo od Republike Srpske jedan paket medicinske opreme, zaštitinih sredstava i deset tona brašna da podijelimo lokalnom stanovništvu. Od nove odluke se nadam da ćemo dobiti sredstva srazmjerna ovim parametrima koje naša opština zadovoljava - rekao je Nebojša Radivojša, načelnik opštine Glamoč.

U Drvaru bili su nezadovoljni i prvom odlukom Vlade Federacije, na osnovu koje je toj opštini bilo namijenjeno 40.000 KM.

Novu odluku federalne Vlade smatraju – lošijom.

- Pretpostavljam da ćemo u ovom slučaju proći još gore nego sa prvom odlukom, pod izgovorom da smo dio medicinske opreme već dobili od Srpske i Srbije, tako da u ovoj raspodjeli ne očekujemo tek ništa - navela je Dušica Runić, načelnica opštine Drvar.

Opština Bosansko Grahovo do sada od federalnih i kantonalnih vlasti nije dobila sredstva namijenjena borbi protiv epidemije.

Prvobitnom odlukom entitetske Vlade Bosanskom Grahovu bilo je dodijeljno 40.000 KM.

- Nova odluka Vlade Federacije BiH je još gora nego prvobitna odluka, još više ugrožava nerazvijene opštine kao što je opština Bosansko Grahovo, jer naša opština nema Dom zdravlja nego ambulkantu, koja pripada Domu zdravlja Drvar. Svi naši apeli su bili usmjereni da se ispravi prvobitna odluka, a u stvari oni su donijeli još goru odluku - istakao je Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo.

U Opštini Bosanski Petrovac smatraju neozobiljnim povlačenje prvobite odluke Vlade Federacije, kojom je toj opštini bilo dodijeljeno 90.000 KM. Kažu da su do sada, za borbu protiv virusa korona, od federalnih vlasti dobili samo 20.000 KM od Unsko-Sanskog Kantona.

- Mislim da je opština Bosanski Petrovac zaslužila da dobije određena sredstva. Na koji način će Vlada Federacije usmjeriti ta sredstva nismo baš još uvijek upoznati. Da li će oni nabavljati sada potrebnu opremu ili će napraviti opet neku novu odluku o preraspodjeli - pita se Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac.

Novom odlukom Vlade Federacije BiH, 21 milion maraka namijenjenih nižim nivoima vlasti biće preusmjereno na federalno Ministarstvo zdravstva za nabavku medicinske opreme.