latinica  ћирилица
07/04/2020 |  10:27 ⇒ 10:29 | Autor: SRNA

Zbrinjavanje Srba na osnovu uredbe Vlade Srbije

Na Kosovu i Metohiji počela je da se sprovodi naredba Vlade Srbije kojom se određuje da svako lice koje bude pozitivno na virus korona mora biti smješteno u jednoj od ustanova, u zavisnosti od prebivališta, piše beogradska Politika.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Prema saznanjima ovog lista, naredba se sprovodi od juče.

Na osnovu vladine uredbe, u Studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici, gdje boravi 13 osoba pozitivnih na virus korona, biće smješteni građani iz Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zvečana, Zubinog Potoka, Vučitrna, Orahovca, Kline, Peći, Istoka i Srbice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je za ovaj list da će biti zaposleno dodatnih 75 ljekara i 200 medicinskih sestara koji žive na Kosovu i Metohiji.

- Nije od malog značaja ni to što epidemiolozi iz centralne Srbije na terenu pomažu da se naš zdravstveni sistem na najbolji mogući način organizuje i pripremi. Takođe, nastojaćemo dok god to bude moguće da oboljele s najtežom kliničkom slikom zbrinjavamo u bolnicama u centralnoj Srbiji - rekao je Đurić.

On je istakao da je na Kosovo i Metohiju isporučena velika količina lične zaštitne opreme - 30.000 maski, 36.000 rukavica, 2.000 partikularnih maski, 10.000 kapa, 20.000 kaljača, 90 kombinezona, 10.000 jednokratnih mantila, 40 zaštitnih naočara i 200 vizira.

Đurić navodi da se lijekovi za Srbe na Kosovu i Metohiji, na osnovu prikupljenih recepata, dopremaju iz Raške, Vranja i drugih gradova u centralnoj Srbiji.

- Zanimljivo je da u sredinama gdje mahom žive Srbi sve više dolazi Albanaca kako bi ih liječili srpski ljekari. Ti redovi lokalnih Albanaca su veći nego redovi koji se stvaraju ispred prodavnica na Kosmetu - naveo je Đurić.