latinica  ћирилица
07/04/2020 |  10:58 | Autor: SRNA

Drecun: EU preko Lajčaka parira Americi

Predsjednik odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da EU, imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Balkana, želi da se "vrati u igru" na tom prostoru.
Milovan Drecun (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžič) -
Milovan Drecun (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžič)

Drecun je rekao da EU u regionu mora da parira SAD, ukazavši da će se u periodu poslije epidemije virusa korona vidjeti koliko će Lajčak moći da uradi.

- Lajčak je veoma iskusan diplomata, dobro poznaje situaciju u regionu i srpsko- albanske odnose i pokušaće da bude neko ko kreira odnose - rekao je Drecun za Televiziju - Pink.

On je napomenuo da je Lajčak veoma iskusan, energičan i preduzimljiv diplomata koji će pokušati da pomjeri stvari naprijed.

- Najvažnije je da vjerujemo da neće biti jednostran poput nekih prethodnika, da će biti objektivan i da će pokušati da pomjeri stvari naprijed - rekao je Drecun.

Prema njegovim riječima, EU mora da parira SAD koje su preuzele glavnu ulogu u odnosima Beograda i Prištine.

On je podsjetio da je stav i SAD i Beograda da Priština mora da ukine takse na srpsku robu, ukazavši da to sada nije urađeno.

- Takse su na snazi, mora da se donese odluka da budu ukinute, a ne zamijenjene nekim reciprocitetom za koji i ne znam šta znači - rekao je Drecun.

On je napomenuo da je sada najvažnija da, zbog epidemije virusa korona, Priština ne ometa Beograd da šalje pomoć srpskom stanovništvu na Kosmetu.