latinica  ћирилица
07/04/2020 |  12:53 | Autor: SRNA

Zaposlenima koji rade od kuće dozvoljeno korišćenje godišnjeg odmora

Vlada Srbije donijela je zaključak kojim je preporučeno da zaposleni, koji u toku vanrednog stanja svoj posao obavljaju svakodnevno, ali od kuće, odnosno na daljinu, iskoriste preostali dio godišnjeg odmora za 2019. godinu u skladu sa zakonom, odnosno do 30. juna 2020. godine.
Računar - Foto: ilustracija
RačunarFoto: ilustracija

Preporučeno je i da poslodavci, koji u uslovima vanrednog stanja nisu u mogućnosti da organizuju proces rada, te su, u skladu sa zakonom, svoje zaposlene uputili na odsustvo sa rada, prednost daju korišćenju godišnjih odmora, saopštilo je Ministarstvo za rad Srbije, na čiju je preporuku donesen zaključak Vlade.

U saopštenju se navodi da poslodavci mogu da dozvole korišćenje preostalog dijela godišnjeg odmora za 2019. godinu, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine, i za zaposlene koji u toku vanrednog stanja redovno obavljaju posao na svom radnom mjestu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević istakao je da je želja da se na sve načine omogući građanima da i u toku vanrednog stanja sačuvaju posao, ali da se istovremeno misli i na poslodavce kojima takođe u ovoj situaciji nije lako.

- Zato ćemo se kroz razne načine i svim novim mjerama koje donosimo truditi da jednako pomognemo svim građanima Srbije, na prvom mjestu njihom zdravlju, bezbjednosti ali i mogućnosti da ostvare sva prava koja im pripadaju - poručio je Đorđević.