latinica  ћирилица
07/04/2020 |  13:00 ⇒ 15:54 | Autor: SRNA

FBiH: U posljednja 24 časa 45 novih slučajeva

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić saopštio je danas u Sarajevu da je u Federaciji BiH u protekla 24 časa testirano 451 lice, a da je prisustvo virusa korona potvrđeno u 45 novih slučajeva.

Na konferenciji za novinare Mandić je naveo da je u FBiH do sada ukupno testiran 3.771 pacijent, a da je virus korona potvrđen kod 416.

- U FBiH su ukupno hospitalizovana 64 pacijenta, od kojih je šest teže oboljelih i nalaze se na respiratoru - dodao je Mandić.

On je istakao da u FBiH nastoje razvući epidemiju virusa korona, odnosno da se u kratkom vremenskom periodu ne pojavi veliki broj oboljelih, kako bi zdravstveni sistem mogao da odgovori.

- Zato su jedini izlaz savjeti koje stalno ponavljamo - bez socijalnog kontakta i zaštita - ponovio je Mandić.

Govoreći o testiranju na prisustvo virusa korona, Mandić je rekao da je broj testiranja povećan, ali da odluku o tome donose zdravstveni radnici.

- Ni u jednom trenutku nije rečeno da je potrebno štedjeti testove - istakao je Mandić i dodao da svaki pacijent ima pravo na zdravstvenu uslugu, bio pozitivan ili ne, ako ima simptome.

Kada je riječ o opremljenosti zdravstvenih radnika zaštitnom opremom, Mandić je naveo da je ministrstvo na vrijeme reagovalo, ali da se oprema brzo troši i da je nema dovoljno na tržištu.

- Menadžment zdravstvenih ustanova trebalo bi da vodi računa o kompletima za zaštitu - rekao je federalni ministar zdravstva.

Upitan o smrti doktora Šefika Pašagića, koji je bio pozitivan na virus korona, a kojem, prema navodima porodice, više dana nije ukazana potrebna zdravstvena zaštita, Mandić je rekao da ovaj slučaj otvara pitanje odgovornosti ljudi u zdravstvenom sistemu.

Na konferenciji za novinare obratio se i šef Kancelarije svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktor Olšavski, koji je poručio da je postepen rast obolijevanja ključ u borbi protiv virusa korona.

Navodeći da je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se testira što je moguće više ljudi, Olšavski je objasnio da ne postoji jedinstvena situacija niti preporučeni broj testiranja za sve.

On je istakao da nigdje u svijetu ne postoji testiranje na sopstveni zahtjev i da zdravstveni radnici jedini odlučuju o potrebi da neko bude testiran.