latinica  ћирилица
07/04/2020 |  17:14 | Autor: SRNA

Istočno Sarajevo: Počela isporuka zaštitne opreme zdravstvenim ustanovama

Grad Istočno Sarajevo počeo je isporuku prvog kontingenta zaštitne opreme, prvenstveno zaštitnih maski i vizira, zdravstvenim ustanovama na području grada, izjavio je Srni gradonačelnik Nenad Vuković.
Nenad Vuković - Foto: SRNA
Nenad VukovićFoto: SRNA

Vuković je rekao da su Bolnici "Srbija" isporučili 1.500 višekratnih, zaštitnih maski, kao i 30 komada vizira, koje je Gradska uprava obezbijedila u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Gradska uprava je obezbijedila repromaterijal, a oni su svojim znanjem napravili vrhunske zaštitne vizire koji su otporni na visoku temperaturu - naveo je Vuković.

On je naglasio da će u toku dana zaštitne maske biti isporučene Domu zdravlja, Psihijatrijskoj bolnici Sokolac i Udruženju penzionera u toj opštini, a narednih dana odgovarajuće količine zaštitne opreme i ostalim domovima zdravlja na području grada, kao i Ambulanti "Stari Grad" na Hreši.

Vuković kaže da je obezbijeđeno i 1.400 višekratnih zaštitnih maski koje su danas uručene pripadnicima Policijske uprave Istočno Sarajevo.

On ističe da će, osim isporuke opreme zdravstvenim ustanovama i policiji, nastojati da obezbijede zaštitne maske za domove za starija lica na Palama i Istočnoj Ilidži, ali i za ustanove, udruženja i organizacije kojima bi ova zaštitna oprema bila korisna.

Vuković je dodao da je određena količina zaštitne opreme predviđena i za pripadnike Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo, koji pružaju podršku opštinskim štabovima za vanredne situacije i aktivno učestvuju u dezinfekciji javnih površina u gradu.

Prema njegovim riječima, grad Istočno Sarajevo obezbijedio je i adekvatan prostor za smještaj i ishranu zdravstvenih radnika iz Bolnice "Srbija", koji zbog kontakta sa oboljelima i potencijalno oboljelim pacijentima ne bi trebalo da borave u krugu svojih porodica, za vrijeme trajanja epidemije.

Vuković je najavio da će određena količina zaštitnih vizira biti uručena bolnicama u istočnom dijelu Republike Srpske.

- S obzirom na to da smo obezbijedili dovoljnu, početnu, količinu vizira za Bolnicu `Srbija`, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, izrađena je dodatna količina zaštitnih vizira koji će biti uručeni bolnicama u istočnom dijelu Republike Srpske - rekao je Vuković.

On je dodao da će infektivnim odjeljenjima bolnica u Foči, Trebinju, Nevesinju, Bijeljini i Zvorniku narednih dana biti isporučeno po 20 vizira.

Vuković je naglasio da rukovodstvo Gradske uprave intenzivno traži dobavljača koji bi mogao da isporuči potrebnu količinu zaštitnih odijela za zdravstvene radnike koji su u direktnom kontaktu sa oboljelim i potencijalno oboljelim licima, te da nastoji da obezbijedi veću količinu odgovarajućih sredstava za dezinfekciju javnih prostora.