latinica  ћирилица
07/04/2020 |  17:49 | Autor: SRNA

Vašington izdvaja još 225 miliona dolara za globalnu borbu

Vašington će izdvojiti dodatnih 225 miliona dolara za globalne napore u borbi protiv pandemije Kovid-19, ali će administracija američkog predsjednika Donalda Trampa zadržati ključna medicinska sredstva u Americi, izjavio je državni sekretar SAD Majkl Pompeo.

On je na konferenciji za novinare u Stejt departmentu u Vašingtonu rekao da će SAD zadržati ključna sredstva s obzirom na potražnju unutar zemlje.

- S obzirom na potrebu za ličnom zaštitnom opremom u našoj zemlju, trenutno ćemo se usredsrediti na zadržavanje ključnih medicinskih sredstava u SAD dok se ne ispune zahtjevi potražnje - istakao je Pompeo.

Američki državni sekretar je, u isto vrijeme, saopštio da će SAD obezbijediti dodatnih 225 miliona dolara za globalnu borbu protiv virusa korona, uz napomenu da je Vašington ranije obezbijedio 274 miliona dolara za 64 zemlje.

Pompeo je naglasio da će nova novčana sredstva biti iskorišćena za smanjenje prenošenja visokozaraznog virusa kroz dijagnozu, prevenciju i kontrolu, kao i za poboljšanje zdravstvenih sistema, pripremu laboratorija za obuku zdravstvenih radnika, jačanje svijesti i još mnogo toga.

- Nijedna zemlja ne može da parira ovom nivou velikodušnosti - dodao je Pompeo.