latinica  ћирилица
08/04/2020 |  08:49 ⇒ 08:54 | Autor: Agencije

Okončano italijansko prvenstvo - Virtus bez titule

Ovosezonsko izdanje italijanskog prvenstva u košarci (Lega A) neće se nastaviti, potvrdio je KS te zemlje.

Prvenstvo je zvanično okončano poslije nepunog 21 odigranog kola, na 11 do kraja, zbog pandemije koja je najviše pogodila Italiju.

U trenutku prekida prvi na tabeli je bio Virtus iz Bolonje, koji predstavljaju Aleksandar Đorđević, Miloš Teodosić i Stefan Marković, ali ta ekipa neće dobiti titulu na osnovu tog uspjeha.

U saopštenju Košarkaškog saveza Italije se navodi da trenutno nije moguće utvrditi da li bi se, i kada, sezona mogla nastaviti, te da je najodgovorniji potez bio prekinuti sezonu.

Kao razlog se navodi i to da su brojni klubovi dozvolili svojim stranim igračima da napuste Italiju i odu kući, kao i da će ovakva odluka omogućiti klubovima da umanje finansijske gubitke zbog novog potencijalnog odlaganja nastavka sezone.

U prvobitnoj poruci javnosti nije bilo poznato da li će neko biti proglašen za šampiona Italije, a nešto kasnije je predsjednik Saveza Đani Petruči potvrdio da se to neće desiti.

- Pobijedio je zdrav razum. U ovom teškom trenutku ne možemo da razmišljamo o nastavku prvenstva bez publike. Niko neće dobiti Skudeto i liga će morati da odluči o tome ko će ispasti i napredovati, kao i o organizaciji sljedeće sezone. Cilj je i da se Evropsko prvenstvo odloži na jednu sezonu - rekao je Petruči.