latinica  ћирилица
08/04/2020 |  11:43 ⇒ 12:04 | Autor: Agencije

Ministari finansija EU cijelu noć sastančili, dogovora nema

Ministri finansija Evropske unije nisu uspjeli da se dogovore o većoj pomoći ekonomijama pogođenim virusom korona, na sastanku koji je trajao cijelu noć između utorka i srijede, a predsjedavajući Evrogrupe je jutros izjavio da se razgovori obustavljaju do četvrtka.
EU                                                        (Foto:Flickr/ Ed Everett) -
EU (Foto:Flickr/ Ed Everett)

Budućnost EU je ugrožena ukoliko ne dođe do zajedničkog finansijskog odgovora u borbi protiv pandemije virusa korona, upozorili su danas ministri iz španske administracije.

Evropski ministri finansija nisu uspjeli da se dogovore u razgovorima koji su trajali cijelu noć o dodatnoj podršci privredama članica pogođenih pandemijom.

Predsjedavajući evrozone Mario Senteno suspendovao je razgovore do sutra.

Diplomatski izvori i zvaničnici kažu da se Italija i Holandija spore oko uslova za odobravanje kredita iz sredstava evrozone državama koje se bore protiv pandemije virusa korona, što je blokiralo dogovor o paketu pomoći vrijednom pola biliona evra, izvještava Rojters.

Portparol španske administracije Marija Hesus Montero rekla je da će Evropljani početi da gube povjerenje u EU ukoliko ne bude zajedničkog odgovora na krizu koju je uporedila sa Drugim svjetskim ratom.

Ministar poljoprivredne Luis Planas je podržao sličan stav, ali su oba zvaničnika izrazila optimizam da će se daljim pregovorima doći do pozitivnih rezultata.

Ministri finansija započeli su razgovore juče oko 13.30 časova, a diskusije su trajale cijelu noć uz brojne prekide, nastavke i bilateralne pregovore u nastojanju da se postigne saglasnost o paketu mjera za pomoć vladama, kompanijama i pojedincima.