latinica  ћирилица
08/04/2020 |  15:20 | Autor: SRNA

Vulin: Borbena gotovost vojske Srbije nije umanjena

Vojska Srbije pomaže u borbi protiv virusa korone i njena borbena gotovost nije umanjena, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

- Pomažemo u borbi protiv virusa kovid-19, ali nikada ne zaboravljamo da je naša osnovna funkcija da čuvamo svoju zemlju i da naša borbena gotovost bude na najvišem mogućem nivou - poručio je Vulin, koji je danas posjetio pripadnike 72. brigade za specijalne operacije na osnovnoj snajperskoj obuci u rejonu Šapca.

Vulin je istakao da čak ni virus korona nije uspio da umanji borbenu gotovost vojske Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Mi se svakodnevno pripremamo, obučavamo, radimo da jednog dana, kada i ova pošast prođe, budemo u potpunosti spremni da zaštitimo našu zemlju. Borbena gotovost Vojske Srbije nije umanjena - naglasio je Vulin.

Major Ivan German naveo je da se polaznici osnovne snajperske obuke biraju u svojim matičnim jedinicama na osnovu dobrovoljnog prijavljivanja, a moraju da budu odlični strijelci i odlično fizički pripremljeni.

On je objasnio da osnovna snajperska obuka traje tri nedjelje, tokom kojih se realizuje oko 25 gađanja pripremnih i jedinačnih bojnih, te završna taktička vježba sa bojnim gađanjem pod nazivom "Upotreba snajperskih parova u rješavanju talačke situacije".

- Završna vježba traje tri dana tokom kojih treba da prođu 50 kilometara kondicionog marša pod opterećenjem uz rješavanje taktičkih zadataka, a posljednjeg dana ocjenjuje se gađanje svakog snajperskog para - naglasio je major German.

Današnjem obilasku prisustvovao je i komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan.