latinica  ћирилица
08/04/2020 |  16:25 | Autor: SRNA

Osumnjičenom za objavu podataka o oboljelima određen pritvor

Muškarac čiji su inicijali M.R, osumnjičen za dijeljenje spiska oboljelih od virusa korona u Crnoj Gori, uhapšen je i određen mu je pritvor od 72 časa, rekla je portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Milica Mandić.
Policija Crne Gore - Foto: ilustracija
Policija Crne GoreFoto: ilustracija

Ona je pojasnila da je osumnjičeni bio zadužen da podatke o oboljelima od virusa korona prenese putem IDO sistema, ali je iste podatke putem "Vajber" aplikacije poslao licima koja nisu ovlaštena.

- Prikupljeni dokazi ukazuju na sumnju da je osumnjičeni izvršio krivično djelo neovlašteno prikupljanje i korištenje ličnih podataka -rekla je Mandićeva na konferenciji za novinare u Podgorici.

Za ovo djelo predviđena je kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Mandićeva je navela da se sprovode i druge aktivnosti da bi se utvrdilo da li je još neko službeno lice neovlašteno koristilo ove podatke.

Viši policijski inspektor u borbi protiv sajber kriminala Јakša Backović rekao je da je sporni fajl nastao u Institutu za javno zdravlje.

- Fajl je proslijeđen službenicima unutar Instituta, kao i službenicima Doma zdravlja Podgorica. Istragom je utvrđeno da je fajl zatim proslijeđen na 266 adresa, odnosno 266 medicinski radnika i doktora je bilo u kontaktu sa spornim fajlom - rekao je Backović.

On je naveo da je tokom istrage saslušano više od 15 osoba i provjereno 25 kompjutera.

- M.R. je tokom saslušanja priznao da je preuzeo sporni fajl i proslijedio ga većem broju osoba preko aplikacije "Vajber" - naveo je Backović.