latinica  ћирилица
08/04/2020 |  20:05 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Ajdinović: Istekle mjere za 385 rješenja o izolaciji

Mjere za 385 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori ističu danas, saopštio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

On je naveo da je zaključno sa jučerašnjim danom za 15.335 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana, saopšteno je iz Uprave.

Ajdinović je napomenuo da su federalni inspektori, zaključno sa jučerašnjim danom, na graničnim prelazima u Federaciji BiH izdali ukupno 23.780 rješenja o četrnaestodnevnoj izolaciji, a samo tokom jučerašnjeg dana 436 rješenja.

Mjerama i nadzorom, prema dosadašnjim podacima, obuhvaćeno je i ukupno 2.851 lice - državljanin BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj, a koji su u BiH ušli preko graničnih prelaza koji se nalaze na teritoriji FBiH.

- Isto je učinjeno i za 294 lica, državljana BiH sa prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta - rekao je Ajdinović.

Ajdinović je naglasio da kantonalni policijski organi svakodnevno kontrolišu lica kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznu izolaciju, te da je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 418 zbirnih službenih zabilješki o nepoštovanju izrečenih mjera, a protiv 64 lica biće pokrenuti prekršajni postupci.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, Ajdinović je rekao da je na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona danas izvršeno osam inspekcijskih i dva kontrolna nadzora, tokom kojih je utvrđeno sedam prekršaja za koje će biti podneseni prekršajni nalozi od ukupno 8.700 KM.