latinica  ћирилица
09/04/2020 |  08:31 ⇒ 15:03 | Autor: RTRS

Јoš 17 slučajeva, zaražen i doktor; Izliječeno 81 lice (VIDEO)

U Republici Srpskoj registrovano je 17 novih slučajeva zaraze virusom korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.
Alen Šeranić (foto:@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Alen Šeranić (foto:@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Time je broj zaraženih porastao na 365.

Šeranić je naveo da je u protekla 24 časa obavljeno 416 testiranja na virus korona, te da je prisustvo virusa potvrđeno kod 17 lica. U pitanju je pet muškaraca srednje životne dobi i pet starije dobi, dvije žene mlađe dobi, dvije srednje i tri starije životne dobi.

- Deset osoba je iz Banjaluke, tri iz Laktaša, dvije iz Mrkonjić Grada, te po jedna iz Prnjavora i Istočne Ilidže - naveo je on i dodao da je devet osoba hospitalizovano, a ostali stavljeni pod zdravstveni nadzor.

Šeranić je rekao da se uglavnom radi o porodičnim kontaktima i kontaktima sa ranije potvrđenim slučajevima.

- Nekoliko lica nije moglo navesti kontakt i to je razlog zbog kojeg se ne smijemo opuštati. Moramo izdržati da se ponašamo odgovorno i da prođemo sa što manje posljedica - poručio je ministar.

Šeranić je rekao da je među zaraženima i doktor zaposlen u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

- Radi se o kolegi koji je prethodno bio negativan na testiranju, ali je ponovljeni test pokazao prisustvo virusa - rekao je ministar zdravlja Srpske.

On je naglasio da je testiran veliki broj zdravstvenih radnika iz bolnica i domova zdravlja koji su najizloženiji pacijentima zaraženim virusom.

Šeranić je naveo da Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, kao i druge zdravstvene ustanove iz preventivnih razloga redovno rade testiranje svojih ljekara i medicinskih sestara.

- Testirani su zdravstveni radnici iz Banjaluke, Bijeljine, Prijedora, Gradiške, Doboja i Šipova. Testirane su i osobe iz lokalnih karantina. Oni koji su negativni bivaju pušteni kući, a ako su pozitivni idu u Studentski centar u Banjaluci ili Đački dom u Bijeljini, odnosno na bolničko liječenje ako imaju simptome - pojasnio je Šeranić.

Ministar je istakao da se do sada oporavilo 81 lice.

- Iz Banjaluke je 55 osoba, a iz Laktaša osam, tako da struktura oporavljenih lica prati strukturu prethodno zaraženih - rekao je Šeranić i dodao da je do sada urađeno ukupno 3.734 testaranja.

On je rekao da se pod zdravstvenim nadzorom trenutno nalaze 6.643 osobe, te da je 15.270 lica izašlo iz nadzora.

Dodao je da se u UKC nalazi 46 pacijenata sa teškom kliničkom formom, od kojih su četiri na respiratoru, u izolaciji su četiri osobe koje čekaju nalaze, dok je na staroj lokaciji Pulmologije 59 lica sa laškom ili srednjom kliničkom slikom.

Šeranić je naveo da se po tri pacijenta nalaze na liječenju u bolnicama u Doboju i Zvorniku, a po dva u Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

Podsjetio je da je registrovan još jedan smrtni slučaj, navodeći da je u pitanju muškarac iz Banjaluke koji je bio priključen na respirator.

Od posljedica virusa korona u Srpskoj do sada je preminulo 13 lica.

Govoreći o stanju u karantinima na graničnim prelazima, Šeranić je rekao da su u njima smještena 42 lica.

Povezane vijesti:

Obdukcije nisu opasnost za širenje virus korona