latinica  ћирилица
09/04/2020 |  10:15 | Autor: SRNA

Bevanda: I u vanrednoj situaciji poštovati Ustav i zakon

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da se sve aktivnosti moraju prilagoditi aktuelnom trenutku i borbi protiv virusa korona, te naglasio da ne znači da u vrijeme vanredne situacija ne treba poštovati Ustav i zakon.
Vjekoslav Bevanda - Foto: SRNA
Vjekoslav BevandaFoto: SRNA

Bevanda je izrazio očekivanje i da će budžet zajedničkih institucija BiH biti usvojen do 1. jula, do kada važi odluka o privremenom finansiranju.

Prema njegovim riječima, u ministarstvu na čijem je čelu već se rade korekcije budžeta za ovu godinu nakon što je to zahtijevalo Predsjedništvo BiH.

Bevanda je napomenuo da će, prema izvještajima sa sjednice Predsjedništva BiH, Nacrt budžeta biti vraćen Savjetu ministara na doradu.

- Zaključak Predsjedništva BiH obavezuje nas da budžet prilagodimo i predvidimo uštede na rashodovnoj strani kako bi one bile usmjerene u ekonomski oporavak nakon loših posljedica izazvanih epidemijom. Tačno je da su ministri iz Republike Srpske bili protiv nekih dijelova budžeta koje smo dostavili iz Ministarstva finansija i trezora. Samo želim da ostanem u okvirima zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast - rekao je Bevanda za Nezavisne novine.

On je dodao da je Fiskalni savjet ključan za donošenje budžeta i da je on odlučio glasovima svih da se budžet poveća za 30 miliona KM. "Kada kažem da to nije neki veliki iznos, u javnosti to zvuči strašno i bahato, ali na budžet od skoro milijardu i nije, jer je mnogo zahtjeva", naveo je Bevanda.

Kada je riječ o najavi predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da će iz Nacrta budžeta biti izbačene stavke poput kupovine automobila, zgrada i drugog, Bevanda je rekao da je budžet živa materija sve dok ne ode na objavljivanje u "Službenom glasniku BiH" nakon usvajanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On je istakao da ima dovoljno vremena da svako predloži što misli da je dobro, a Ministarstvo finansija i trezora je tu da te želje održi u Globalnom fiskalnom okviru koji je usvojio Fiskalni savjet.

- Mi smo tu da te zahtjeve uklopimo u rashode i uradimo sve što je usko stručno. Zato smo mi često protiv, a često smo i dežurni krivci. Kako god, sve što bude korigovano u budžetu mi ćemo realizovati i sprovesti u djelo. Na sve će uticati nova situacija zbog epidemije. Mnogo više nadležnosti je na nižim nivoima vlasti i ne možemo ulaziti u tuđi posao - rekao je Bevanda.

On je dodao da su vozila, zgrade i ostalo sada u drugom planu, ali da, isto tako, život nije stao. "Računamo da će se uskoro nastaviti i institucije moraju ostati stabilne. Sve što bude realno, zadržaćemo, što ne bude, neće biti u budžetu", naglasio je Bevanda.

Komentarišući prijedlog predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denisa Zvizdića da se plaćanje PDV-a pomjeri na 31. u mjesecu, Bevanda je ocijenio da bi to imalo trenutni efekat na nelikvidnost svih nivoa vlasti, a da ne bi imalo nikakav efekat na pomoć privredi.

Govoreći o najavljenoj finansijskoj pomoći MMF-a Bevanda je rekao da ne zna kako će odlučiti Odbor MMF-a, ali da će on u okviru Fiskalnog savjeta imati stav da se mora dogovoriti i raspodjela koja će pružiti pomoć svim nivoima vlasti jer je, kako je naglasio, virus korona pošast koja je ušla u sve opštine i niko ne može imati neke prioritete.

- Nije ovo aranžman koji sa MMF-om imamo u redovnim okolnostima, ovo je hitna pomoć, a ona je potrebna svima i svakom kantonu u FBiH i svakoj opštini u Republici Srpskoj, gdje je ipak lakše, jer je centralizovan sistem i odluke se drugačije donose - rekao je Bavanda.

On je istakao da će sve biti dogovoreno u Fiskalnom savjetu čim se čuje odgovor Odbora MMF-a.

- Što se tiče ostalih institucija, u toku su dogovori za odgodu plaćanja rata kredita s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Evropskom investicionom bankom i drugim kreditorima. Tu je projekt Svjetske banke u vrijednosti 35,6 miliona dolara namijenjenih za pomoć u borbi protiv virusa korona - rekao je Bevanda.