latinica  ћирилица
09/04/2020 |  12:34 | Autor: SRNA

Ukupno zaraženih 475, oporavilo se 19

 U protekla 24 časa na području Federacije BiH /FBiH/ izvršeno je 415 testiranja, a prisustvo virusa korona potvrđeno je u novih 36 slučajeva, saopštio je danas u Sarajevu član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Na konferenciji za novinare Čerkez je rekao da su u FBiH hospitalizovana 74 pacijenta, od kojih je sedam na respiratorima.

Ukupno do sada, naveo je Čerkez, u FBiH na prisustvo virusa korona testirana su 4.453 pacijenta, pri čemu je broj potvrđen u 475 slučajeva.

Čerkez je ukazao na problem da je lijepo vrijeme vani izmamilo veći broj ljudi i pozvao ih sve da poštuju mjere zaštite u vrijeme virusa korona.

- Da ne bi imali značajno pogoršanu epidemiološku situaciju u narednim nedjeljama i da bi je mogli kontrolisati u zdravstvenom sistemu, potrebno je da se vratimo poštovanju mjera -  naglasio je Čerkez i pozvao kantonalne MUP-ove da kontrolišu situaciju.

On je upozorio da situacija po brojkama izgleda stabilno, ali da je daleko od stabilnog, jer brojke rastu.

Član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiolgiju Zavoda za javno zdravstvo Sanjin Musa pridružio se apelu na pridržavanje propisanih mjera kako bi se zaustavilo širenje virusa korona.

- Kovid-19 izuzetno je zarazna bolest. Na iskustvu drugih zemalja vidjeli smo da je u početku mali broj obolijevanja, ali poslije dolazi do naglog povećanja broja oboljelih. To želimo izbjeći - rekao je Musa i dodao da je neophodno razmaći ljude kako bi se izbjegao prenos virusa.

Musa je naveo da se do sada u FBiH od virusa korona oporavilo 19 ljudi, a da se čeka potvrda prvog negativnog testa za još osam zaraženih ovim virusom.