latinica  ћирилица
09/04/2020 |  13:01 ⇒ 14:47 | Autor: SRNA

Čović-Zatler: Značajna pomoć EU brzom oporavku zemlje

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler ocijenili su danas da EU sa 7.000.000 evra hitne pomoći za zdravstveni sektor i dodatnih 73.500.000 evra za podršku socio-ekonomskom oporavku znatno pomaže brzi oporavak BiH od epidemije virusa korona i njenih posljedica.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

U saopštenju iz Parlamentarne skupštine BiH navodi se da su Čović i Zatler u telefonskom razgovoru razmotrili situaciju u vezi sa virusom korona u BiH i svijetu, te restriktivne i podsticajne mjere i njihov učinak.

Oni su razgovarali o uticaju epidemije na zdravstvo i ekonomiju BiH, ističući neophodnu hitnu zaštitu zdravlja građana, zdravstvenih radnika, te radnika i preduzeća.

Uz brojne uvedene mjere i inicijative, zvaničnici su istakli zaštitu domaćih poduzeća, te adaptaciju obrazovanja i bezbjednosti u trenutnim uslovima epidemije.

Govoreći o značajnom doprinosu međunarodne solidarnosti brojnim zemljama u borbi protiv virusa korona, sagovornici su se saglasili o značajnom doprinosu EU koja je, izdvajajući značajna sredstva za BiH, omogućila nabavku važne medicinske opreme, kao i finansijsku pomoć.

EU je BiH dostavila 7.500 testova na virus korona, 15.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje, a tokom aprila će isporučiti i respiratore.

EU je uputila 15.000.000.000 evra pomoći državama partnerima te je, pružajući pomoć zemljama zapadnog Balkana, napravila značajan doprinos u zdravstvenom i ekonomskom stabilizovanju regiona, navodi se u saopštenju.

Čović i Zatler su razgovarali i o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ vrijednom 330.000.000 dolara.

Čović je naglasio da je neizostavno da raspodjela sredstava bude transparentna i adekvatna na način da poštuje i uvažava sve nivoe vlasti u zaštiti zdravstvenih, ekonomskih i bezbjednosnih sistema, a posebno ne izostavljajući nivo kantona.

Tokom razgovara je istaknuta potpuna opredijeljenost za snažnu saradnju na evropskom putu BiH, te saradnju na brojnim pitanjima sa evropskim partnerima.

Čović je u ime građana BiH i u svoje ime zahvalio Zatleru na donacijama EU.