latinica  ћирилица
09/04/2020 |  16:21 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Donesena uredba o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske saopšteno je da je Vlada Srpske danas donijela uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena u Srpskoj određivanjem marži u trgovini naftnih derivata, te napominju da su za kršenje tih odredaba predviđene kazne od 5.000 do 10.000 KM, uz mogućnost izricanja mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja.
Ministarstvo trgovine i turizma (Foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo trgovine i turizma (Foto: ilustracija)Foto: RTRS

Cilj donesene uredbe je, kako se navodi, zaštita ekonomskih interesa građana i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca naftnim derivatima, saopšteno je iz republičkog Ministarstva trgovine i turizma.

- S obzirom na to da je u proteklom periodu došlo do znatnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, te u tom smislu i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata, na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj nisu evidentirana odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena naftnih derivata - navodi se u saopštenju.

Uredbom se, kako se ističe u saopštenju, utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske na način da je za trgovce na veliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata.

Iz Ministarstva trgovine i turizma navode da će inspekcijski nadzor nad primjenom uredbe vršiti Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave.

- Novčane kazne za trgovce koji budu postupali suprotno odredbama propisanim uredbom kretaće se od 5.000 KM do 10.000 KM, uz mogućnost izricanja mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja - navodi se u saopštewu Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.