latinica  ћирилица
09/04/2020 |  18:52 | Autor: SRNA

Anđelković: Potvrda da postoje specijalne veze Banjaluke i Moskve

Moskva je upućivanjem pomoći Republici Srpskoj za borbu protiv virusa korona pokazala da Srpsku doživljava kao pravu državu, što daje dodatnu sigurnost njenim građanima, ali i potvrđuje da postoje specijalne veze između Srpske i Rusije, odnosno srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina, ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

Anđelković je izjavio Srni da je Rusija ključni oslonac kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji, te da je strateški važna u odbrani srpskih nacionalnih interesa.

- Kada god je teško možemo da računamo na to da će Rusija priskočiti. Rusija je sadašnjim potezima pokazala, kada je riječ ponaosob o Republici Srpskoj, da je doživljava kao pravu državu, u punoj mjeri, i da postoje specijalne veze Banjaluke i Moskve, odnosno Dodika i Putina - rekao je Anđelković.

On je naglasio da ovo nije pomoć Srpskoj samo u borbi protiv virusa korona, već i poruka da se sa optimizmom može gledati na budućnost kada je riječ o rusko-srpskim odnosima i na to da će Rusija u svakoj situaciji pomoći.

- I kada je riječ o Republici Srpskoj treba još dodatno istaći da, dok se u Srbiji možda i previše govori o kineskoj pomoći koja nije mala, uvek treba imati u vidu da nam je Rusija ključni faktor, jer od Kine ne možemo da imamo takvu podršku na geopolitičkom planu, u vezi sa odbranom geopolitičkih interesa kao od Rusije - smatra Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, Srpska tu ima još ispravniji stav nego Srbija.

- I nesumnjivo je svakim potezom vlasti u Banjaluci istaknuto da je Srpska prije svega orijentisana prema Rusiji i da nam je Rusija ključni faktor podrške, saveznik i partner - rekao je Anđelković.

On je ponovio da je ruska pomoć Srpskoj važna, da će pomoći u borbi protiv virusa korona, ali da je mnogo važnije to što građani mogu dobiti dodatno potvrdu i sigurnost da će Rusija biti u svim okolnostima uz njih.

- Ko god bio protiv nas, protiv Republike Srpske i ko god pokušao da je obesmisli naići će na snažan rusko-srpski zid - kaže Anđelković.

U Banjaluku je danas stigao prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije Republici Srpskoj koji su na Aerodromu u Mahovljanima dočekali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srpske Radovan Višković i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Pomoć je uslijedila nakon razgovora srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, od kojih je zatražio pomoć.