latinica  ћирилица
10/04/2020 |  10:05 ⇒ 10:06 | Autor: SRNA

Anđelković: Ustaštvo i srbofobija i dalje veoma jaki

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio Srni povodom 79 godina od osnivanja Nezavisne Države Hrvatske da je ideja ustaštva u Hrvatskoj i dalje vrlo jaka, a srbofobija na visokom nivou iako danas tamo gotovo da i nema Srba.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- Naprosto, hrvatski identitet je u velikoj mjeri utemeljen na negativnom odnosu prema Srbima - pojasnio je Anđelković, koji smatra da je to tako jer se Hrvatska nikada nije suočila sa porazom u Drugom svjetskom ratu iako je dominantno bila na strani nacističke Njemačke.

Anđelković je istakao da je preko srpskog antifašizma odlukom tadašnjih komunističkih vlasti Hrvatima omogućeno da pređu na pobjedničku stranu rijeke zbog čega nisu prošli proces denacifikacije kao Njemačka i Austrija, pa je odnos prema ustaštvu mnogo pozitivniji.

- Ne stide se da pozitivno tretiraju ono što bi svugdje u svijetu bilo ocenjeno kao krajnje sramno i negativno - rekao je Anđelković.

On je konstatovao da su Srbi djelimično i sami krivi za to, jer, kako je rekao, i dalje robuju jugoslovenstvu, dok se Hrvati za svoje interese bore vrlo strastveno.

- I dok oni traže i tuže, mi se ustručavamo da na pravi način branimo svoje. Republika Srpska je tu bolja od Srbije. Malo se više oslobodila tog jugoslovenskog balansa, ali mislim da i ipak Republika Srpska, a tim prije i Srbija još i dalje bolujemo od jugoslovenstva umjesto da se okrenemo srpstvu i borimo se za naše nacionalne interese - rekao je Anđelković.

Anđelković je zaključio da bi "ta ustaška opasnost koja i dalje lebdi" trebalo da osvijesti Srbe i podstakne ih da još racionalnije djeluju.

Fašistička Nezavisna Država Hrvatska, na čelu sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem, koja je bila ratni saveznik nacističkog vođe Adolfa Hitlera, formirana je na današnji dan 1941. godine.

Na području NDH i ostatka okupirane Јugoslavije u toku Drugog svjetskog rata izvršen je genocid nad srpskim stanovništvom i ubijeno između 900.000 i 1.200.000 Srba.