latinica  ћирилица
10/04/2020 |  10:17 ⇒ 10:17 | Autor: SRNA

Dačić: Pandemija će odgoditi rješavanje pitanja Kosova i Metohije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će pandemija virusa korona u svijetu odgoditi razrješenje pitanja Kosova i Metohije, iako je Beograd spreman za nastavak dijaloga i ne odgovara mu odgađanje rješenja.

- Nama ne odgovara odlaganje, i to sve vrijeme ističemo. Srbiju već godinama svi u svijetu prepoznaju kao nekog ko želi rješenje i ko na tom rješenju radi konstruktivno i odgovorno, zato nas i uvažavaju. Naša pozicija je u tom pogledu čvrsta i sasvim jasna, tako da spremni čekamo period poslije pandemije da u bilo kom trenutku nastavimo razgovore - rekao je Dačić za Večernje novosti.

Govoreći o odnosu EU prema Srbiji u borbi protiv KovidA-19, Dačić je rekao da je Unija poslala pomoć koliko je i kada mogla, na čemu je Srbija zahvalna, ali da je, kao država kandidat za članstvo, očekivala brže reagovanje.

- Kao država kandidat za članstvo, koja je najbliža ulasku u EU, imamo mnoge obaveze prema EU koje ispunjavamo, pa nam to daje puno pravo da očekujemo da nas EU tretira kao svog u ovakvim teškim trenucima - rekao je Dačić.

Ističući da je članstvo u EU i dalje spoljnopolitički prioritet Srbije, jer je to u njenom najboljem interesu, Dačić je napomenuo da će period poslije krize biti i period preispitivanja kako funkcioniše Unija.

- Ovo nije prva kriza u kojoj je EU prešla preko svojih temeljnih načela. Sjetite se samo migrantske krize 2015. godine, kada su jedna po jedna članica zatvarale svoje granice, rušeći sporazume o slobodi kretanja i prihvatanju azilanata. Srbija je i tada bila mnogo veći Evropljanin od mnogih u EU, a i sada je - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da je pomoć iz Rusije stigla na vrijeme, a da je sve što je stiglo iz Rusije od velike koristi za Srbiju, i materijal i rad ruskih stručnjaka.

- Moramo da pamtimo da je u Srbiju uvijek stizala pomoć iz Rusije, kad god je neka nevolja snašla naš narod, i tako je i sada. Sve vrijeme otkako je izbila ova zdravstvena kriza, u stalnoj smo vezi sa najvišim ruskim funkcionerima. Јa sam već nekoliko puta razgovarao sa Sergejom Lavrovom, i kao pravi prijatelji smo riješavali konkretna pitanja koja se tiču naših građana i pomoći koja je upućena u Srbiju - poručio je Dačić.

Odgovarajući na pitanje da li smatra treba li Srpska pravoslavna crkva da pričešćuje vjernike ili ne, Dačić je rekao da poštuje neotuđivo pravo Crkve da sama uređuje pravila po kojima će se njeni vjernici ponašati onda kada prisustvuju raznim obredima i učestvuju u njima.

- Međutim, ako postoje ozbiljna upozorenja stručnjaka i zdravstvenih institucija da u vrijeme epidemije može biti rizično neko ponašanje tokom crvenih obreda, onda tu ne treba da bude dileme čija je starija - zaključio je Dačić.