latinica  ћирилица
10/04/2020 |  12:45 ⇒ 12:55 | Autor: SRNA

Đaković: U Prijedoru zaražen radnik hitne pomoći

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je u Prijedoru virusom korona zaražen radnik hitne pomoći Doma zdravlja.
Milenko Đaković - Foto: RTRS
Milenko ĐakovićFoto: RTRS

- Osoba nema spoznaju o kontaktu iz kojeg je došlo do zaraze. Čini nam se da je ovdje riječ o kontaktu sa asimptomatskim oboljelim, ali se vrši provjera svih kontakata radi stvaranja epidemiološke slike - rekao je Đaković na konferenciji za novinare nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da je zaustavljen rad hitne pomoći u njenim prostorijama radi dezinfekcije tog dijela zgrade i da su dvije grupe radnika hitne pomoći na kontrolama.

- Trenutno imamo dva zaražena. Јedna osoba je u Banjaluci na liječenju, a druga u izolaciji u prijedorskoj bolnici. Pod zdravstvenim nadzorom je 69 lica, 1.025 lica je izašlo iz zdravstvenog nadzora, 95 je u karantinima, a prvi put nijedno lice nije prekršilo zabranu kretanja - precizirao je Đaković.

On je podsjetio sugrađane da je od sutra u podne do nedjelje u 18.00 časova zabranjen prelaz građana iz jedne u drugu lokalnu zajednicu i da će policijska kontrola biti uspostavljena na svim punktovima između lokalnih zajednica, kao i da je i dalje na snazi zabrana okupljanja u gradu i na izletištima koja ne znači zabranu izlaska, nego samo zabranu grupisanja.

Đaković je zahvalio licima starijim od 65 godina koja su jutros od 7.00 do 10.00 časova poštovala preporuku razmaka od dva metra, napominjući da to nije bio slučaj pred Unikredit bankom.

On je dodao da je Crveni krst dobio 5.000 maski, a očekuje još 1.400, te da će one biti podijeljene penzionerima posredstvom mjesnih organizacija Udurženja penzionera Prijedora.

Đaković je ponovio apel licima, koja bez obzira na brojna upozorenja i dalje pale vatru na otvorenim prostorima i izazivaju požare, da to ne čine, te najavio nastavak dezinfekcije za vikend i u javnim ustanovama i na javnim površinama i na saobraćajnicama.

- Završena je i dezinfekcija stubišta zgrada u gradu, Omarskoj, Ljubiji, Tukovima i Kozarcu, a biće ponovo organizovana, dok su i voćari ponovo na poslu dezinfekcije atomizerima sa svojih traktora - naveo je Đaković.