latinica  ћирилица
10/04/2020 |  14:34 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

HNK: Zaražene 174 osobe, najteža situacija u Čitluku

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ do danas su registrovana 174 slučaja zaraze virusom korona, a situacija je najteža u Čitluku gdje je zaraženo 66 lica, izjavio je direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog štaba Nermin Avdić.
Mostar, bolnica - Foto: klix.ba
Mostar, bolnicaFoto: klix.ba

Avdić je dodao da je u Mostaru inficirano 55 lica, u Konjicu 28, u Čapljini 15 i Јablanici 10.

On je rekao da je u Kovid bolnici u Mostaru 29 hospitalizovanih, od kojih je šest na respiratoru i 11 na podršci kiseonikom.

Avdić kaže da je situacija najsloženija u Čitluku, dodajući da je tamo testiranje izvršeno u više firmi i samostanu.

- Nismo na vrijeme reagovali u Čitluku i zbog toga se ovo desilo. Sada Dom zdravlja dobro radi i nadamo se da ćemo situaciju staviti pod kontrolu - rekao je Avdić.

Što se tiče Čapljine, on je naveo da je prvozaraženi bio iz velike porodice u kojoj je bilo mnogo kontakata i gdje se nisu pridržavali mjera, ali da su svi slučajevi pod nadzorom.

Avdić je rekao da je situacija u Mostaru dobra. "Imamo pojedinačne oboljele. Moramo povesti više računa o ulasku virusa u bolnicu. Oni su pod najvećim pritiskom, jer u klinički centar Mostar dolaze ljudi iz tri kantona", pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, situacija u Konjicu miruje.

Avdić je naveo da je prosječna dob umrlih 76 godina, a pozitivnih lica 46 godina.

Načelnik Kantonalnog štaba civilne zaštite Eugen Ćubela objasnio je da su mjere ograničenja kretanja između opština HNK donesene na osnovu preporuku struke i da su zakonski utemeljene.

- Na donošenje odluke o ograničavanju kretanja odlučili smo se jer se situacija otima kontroli. Da bismo to na vrijeme suzbili i slušajući glas struke u Kantonalnom štabu odluku smo donijeli jednoglasno - kaže Ćubela.

On je objasnio da će kretanje izvan mjesta prebivališta biti omogućeno samo uz propusnice opštinskih, gradskih i Kantonalnog štaba civilne zaštite, te da su iz naredbe izuzete službe MUP-a, vatrogastva, hitne medicinske pomoći, tužilaštva, kao i svi koji su izuzeti ranijim naredbama.

Ćubela je naveo da potvrde mogu izdavati i poslodavci, ali da ih nakon toga moraju dostaviti opštinskim i gradskim štabovima civilne zaštite, a oni MUP-u HNK. Takođe, potvrde koje su izdate ranije za kretanje u vrijeme policijskog časa vrijede i za sadašnje naredbe.

Portparol Vlade HNK Pero Pavlović rekao je da je upućen apel federalnom štabu da prepoznaju šta se dešava u HNK i donesu odluku o ograničavanju kretanja na prostoru cijele Federacije.

- Nije ova naredba donesena iz hira već na osnovu preporuka struke. Učinite to na području cijele Federacije i tako ćemo zaustaviti širenje virusa - poručio je Pavlović.