latinica  ћирилица
21/04/2020 |  08:07 ⇒ 10:29 | Autor: SRNA

Vladika Sergije: Srbi iz Lipe, migranti u Lipu

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije ocijenio je, povodom izgradnje migrantskog centra u selu Lipa kod Bihaća, da je indikativno da se nije mogla naći nijedna druga lokacija, a da ne remeti ono preostalo zrno poštovanja prema bihaćkim Srbima koji su, kako kaže, bezmjerno stradali.
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org)

- Zar se na području grada Bihaća, gdje Bošnjaci danas čine 88 odsto stanovništva, čovjekoljublje mora iskazati baš u srpskom selu? Zar nema drugog sela, mjesta i objekta, pa da svi budemo zadovoljni, kao i oni kojima je potrebna naša pomoć? Ili, da li uspon srpsko-bošnjačkih odnosa vrijedi narušavati zbog volje političkih stratega iz bijelog svijeta? - upitao je vladika Sergije i dodao da je mnogo pitanja, a malo odgovora.

On je napomenuo da je Lipa srpsko selo u kojem danas nema Srba, navodeći da će od sutra "neka nova statistika obeščastiti ovo selo, njegovu prošlost, ali i njegove nekadašnje žitelje čiji je smiraj u seoskom groblju sada pod znakom pitanja", objavljeno je na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

Podsjećajući da je u neposrednoj blizini pravoslavne Crkve Vaznesenja Gospodnjeg izgrađen migrantski centar, episkop Sergije je istakao da su svjetska politika i njeni poznati i nepoznati kreatori generisali problem sa kojim ni Srbi niti Bošnjaci nemaju ništa, a zbog kojeg će, vrlo je moguće, narušiti sopstvene međusobne odnose.

- Svjedoci smo posljednjih godina, mjeseci i dana da je problem sa migrantima postao i naš problem. U zemlji koja još vida ratne rane i gdje je međunacionalno povjerenje na staklenim nogama, migrantska kriza uveliko je počela da se reflektuje prvenstveno na srpsko-bošnjačke odnose koje želimo graditi bar do one mjere koja će osigurati miran suživot jednih sa drugima, kao što je to bilo tokom većeg dijela naše zajedničke prošlosti - naveo je vladika Sergije.

On je napomenuo da sva ova pitanja postavlja prvenstveno kao čovjek, a onda i kao srpski vladika koji želi da bude upoznat sa neprilikama na području kojim duhovno upravlja kao pravoslavni episkop.

- Ne želeći bilo kakav nesporazum među ljudima, komšijama i narodima, ne mogu da se ne upitam: zbog čega je nekom stalo da u ovoj zemlji, među narodima, nikada ne bude mira? Da poštujemo jedni druge koliko bi trebalo, nikada odluke većine ne bi bile u suprotnosti sa vitalnim potrebama onih koji su manjina - poručio je vladika Sergije.

On je naveo da, posmatrajući životne prilike i neprilike iz hrišćanske perspektive, ljudima u nevolji, bez sumnje i odgađanja, valja pomoći.

- U nadi da će Lipa ponovo procvjetati, pozivam sve njene nekadašnje stanovnike da obilaze svoju djedovinu, da ne zaborave grobove predaka i Hram Vaznesenja Gospodnjeg, vjerujući da će i nevoljnici - migranti naći svoj smiraj tamo gdje su krenuli ili tamo odakle su pošli. Nama je dosta i naše muke - naglasio je vladika Sergije.

Iz Međunarodne organizacije za migracije saopšteno je da je kamp u selu Lipa spreman za šatorski prihvat do 1.000 migranata. Nakon inicijalnog finansiranja, koje je obezbijeđeno iz budžeta grada Bihaća, EU je, uz učešće USAID-a, pružila finansijsku pomoć u uspostavljanju izolacionog dijela kampa.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH poručio je ranije da je nedopustivo da na području srpskog sela Lipa kod Bihaća, koje je okruženo selima u kojima žive Srbi, bude formiran migrantski centar.