latinica  ћирилица
24/04/2020 |  18:33 ⇒ 19:44 | Autor: SRNA

Radončić: DŽaferović i Turkovićeva migrante stavljaju ispred građana BiH

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić izjavio je da su svojim današnjim reakcijama predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i ministar inostranih poslova Bisera Turković favorizovali interese ilegalnih migranata, umjesto da štite interese građana BiH.
Fahrudin Radončić - Foto: SRNA
Fahrudin RadončićFoto: SRNA

Radončić je na vanrednoj konferenciji u Sarajevu rekao da je sada upitna strategija rješavanja problema migrantske krize koju je pripremilo ministarstvo na čijem je čelu, te da nakon ovoga ona, vjerovatno, neće dobiti podršku u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Žao mi je što Turkovićeva i DŽaferfović, umjesto da štite interese građana BiH što im je ustavna i moralna obaveza, favorizuju interese ekonomskih migranata koji ne žele da poštuju institucije i bezbjednosno-policijske strukture i otkriju svoj identitet - rekao je Radončić.

On je rekao da je najavio novu strategiju rješavanja migrantske krize koja podrazumijeva deportaciju ilegalnih migranata koji u BiH ne žele da pokažu svoj puni idedntitet.

- Danas smo imali reakciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića, koji je primio ambasadora Pakistana Muhameda Halida Raoa i ministra inostranih poslova Bisere Turković, koja je, takođe, primila pakistanskog ambasadora, gdje su, praktično, potpuno stali na drugačiji koncept rješavanja ovog pitanja od mog - kaže Radončić.

On je pojasnio da nijednom riječju nije uvrijedio pakistanskog ambasadora nego da Rao ne sarađuje.

- Ambasador je bio kod mene krajem januara i kod direktora Službe za poslove sa strancima Slobodana Ujića i na oba sastanka rekao da oni ne žele da sarađuju na deportaciji njihovih ilegalnih migranata jer imaju odluku parlamenta Pakistana da se ne bave građanima koji su napustili tu zemlju - rekao je Radončić.

On je konstatovao da ambasador Pakistana nije pokazao nikakvu kooperativnost i dobru volju.

Radončić je podsjetio da je u prošloj godini bilo 9.000 ilegalnih ekonomskih migranata iz Pakistana i da ih trenutno ima 3.000 u migrantskim centrima u BiH, a vjerovatno 2.000 po kućama.

- Oko 98 ili 99 odsto njih ne žele da pokažu svoj identitet bezbjednosnim organima BiH - rekao je Radončić.

On je istakao da je sve ove informacije DŽaferović mogao da provjeri u Ministarstvu bezbjednosti i Službi za poslove sa strancima i da mu je žao što je više povjerovao izjavi ambasadora nego Ministarstvu bezbjednosti.

Radončić je rekao da u njedgovim izjavama nije bilo uvrede na račun ambasadora Pakistana nego da je postojala hipotetička opcija, koja postoji i dalje - da se on proglasi personom non grata.

On je konstatovao da današnjom redakcijom DŽaferfovića i Turkovićeve ne može biti ništa od njegovog prijedloga za rješavanje pitanja migrantske krize, te da je njegov koncept prozapadni i legalistički i podrazumijeva da svi migranti moraju otkriti svoj identitet.

- Želim da potpuna odgovornost za sve što će se ubuduće dešavati na planu eskalacije migranske krize bude adresirana tamo gdje ona, očigledno, postoji - poručio je Radončić.

On je istakao da Ministarstvo bezbjednosti nije bez razloga insistiralo da svi migranti moraju biti podvrgnuti biometrijskim metodama i identifikovani.

- Mi smo pakistanskog ambasadora, kao i druge, molili da kada neki migrant uđe u migracioni centar, naša Služba za poslove sa strancima uzme njegov otisak prsta. Pakistanski ambasador nije htio da prihvati da se na bazi tih podataka i fotografije nama iz Pakistana vrati identitet tih ljudi - objasnio je Rdončić.

On je podsjetio da su tom metodom otkrivena dvojica terorista, te da je na taj način spriječen teroristički akt.

Ministar bezbjednosti je pohvalio policijske agencije u BiH i istakao da rade svoj posao nezavisno od politike u skladu sa zakonima.

Radončić je poručio da će dolazak i ostanak migranata u BiH izazvati i socijalne, humanitarne i kulturološke probleme za domaće stanovništvo.

On je ponovio da je strategija, koju je Ministarstvo bezbjednosti ponudilo, bila "istorijski važna", kako za BiH tako i za region i Evropu, ali da je ona od danas mrtva, zbog stavova DŽaferovića i Turkovićeve, koji su iz SDA.

- Taj plan je ubijen, data je prednost nekim drugim interesima i ja o tome ne želim da licitiram. Ministarstvo bezbjednosti će, dok sam ja tu, nastaviti da radi svoj posao u skaldu sa zakonima, kao i do sada. Mislim da je riječ o političkoj razlici, a mi ćemo dobro razmisliti kako da radimo ubuduće - poručio je Radončić.