latinica  ћирилица
25/04/2020 |  20:00 ⇒ 26/04/2020 | 09:03 | Autor: RTRS

SDA se protivi Radončićevom strateškom rješavanju problema migranata (VIDEO)

Nije samo liberalizacija preventivnih mjera protiv pandemije virusa korona polarizovala Federaciju BiH, već i najava ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića o dobrovoljnoj deportaciji i protjerivanju ilegalnih ekonomskih migranata iz BiH u zemlje porijekla i uskraćivanju dobrodošlice ambasadorima onih zemalja, poput Pakistana, koji u tom procesu odbiju saradnju.

Radončićevom strateškom rješavanju problema migranata u BiH burno su se suprotstavili zvaničnici iz SDA, pa je, po svemu sudeći, priča o deportaciji završena i prije nego što je počela.

"Dugo" je i trajalo – ni 24 časa! Јavnost u BiH još nije stigla ni da povjeruje da će se, nakon petogodišnje potpune apstinencije, neko u Sarajevu, u ovom slučaju Fahrudin Radončić, ozbiljno i profesionalno pozabaviti rastućim problemom ilegalnih ekonomskih migranata, a iz Sarajeva je uslijedila rafalna propagandno-politička paljba!



Targetiran je inicijator. I dok je propagandna mašinerija, u pokušaju da banalizuje Radončićev jasan iskorak iz sarajevske politike dobrodošlice "ilegalcima", "zabrinuto" pitala kako misli da sprovede deportaciju u vrijeme restriktivnih pandemijskih mjera, baš kao da je najavljen jednodnevni, a ne dugotrajan proces, ili mu žestoko zamjerala što se dotakao bezbjednosnog rizika koji, gle čuda, neidentifikovane pridošlice sobom nose, zvaničnici SDA stali su u neprobojnu zaštitu nekooperativnog pakistanskog diplomate.

- Mi smo pakistanskog ambasadora molili kao i druge, da kada neko uđe u migrantski centar naša službe uzme otisak prsta. Pakistanski ambasador nije htio da prihvati da se na bazi tih podataka i fotografija iz Pakistana nama vrati identitet tih ljudi. Јa mogu samo da vam kažem da smo mi otkrili dvojicu terorista na bazi otisaka prstiju. Otisci te dvojice ilegalnih ekonomskih migranata nađeni su na oružju i sanducima oružja u jednoj trećoj zemlji gdje su se prirpemali teroristički akti - izjavio je Radončić.

Uzalud! Presjedajući sa jedne na drugu sofu, od kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića pa do ofisa ministarke spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, "zabrinuti" ambasador Islamske Republike Pakistan Muhamed Khalid Rao na Radončića se požalio, a domaćini ga glasno "utješili"! Sa višeslojnom maskom DŽaferović je na Fejsbuku objavio kako jedino "favorizuje" Ustav, zakone, interese BiH i njenih građana! Ipak:

- Niko nema i neće imati moju podršku u vrijeđanju i prijetnjama protjerivanjem ambasadora akreditovanih u BiH, a naročito ambasadora zemalja koje su mnogo puta pokazale da su istinski prijatelji BiH i njenih građana - napisao je DŽaferović na Fejsbuku.

Kao i ratni zenički bezbjednjak DŽaferović, na "prijateljstvo" se pozvala i ratna ambasadorka BiH Bisera Turković. Za njeno ime vezuje se, između ostalog i dolazak mudžahedina u BiH, pa valjda najbolje "zna" kako je pakistanska Vlada sarajevskoj "poklonila" najmanje 20 miliona dolara za kupovinu oružja, i to u vrijeme embarga Ujedinjenih nacija. I kako su pakistanski "ratnici", pa i u uniformama međunarodnih "mirovnjaka" ratovali zajedno sa tzv. Armijom BiH, osnivali kampove po zeničkoj i regiji srednje Bosne. Ili šta je sve po Bosni činila pakistanska tajna služba ISI.

No na Radončićev odgovor, nisu dugo čekali – uz podsjećanje da 3.000 samo pakistanskih ilegalnih ekonomskih migranata registrovanih u prihvatnim centrima i dodatno onih skrivenih po napuštenim objektima odbijaju da bh. bezbjednosnim službama predaju identifikacione dokumente.

- Imamo sad situaciju da su dva visoka dužnosnika dovela Ministarstvo bezbjednosti u situaciju da svaku pomoć koju za problem ilegalnih ekonomskih migranta i ono što oni rade domaćem stanovništvu ne treba više da se obraćaju Ministarstvu sigurnosti i meni, nego treba da idu na adresu gospode DŽaferovića, Turkovićeve i stranke koja provodi tu politiku - poručio je Radončić.

Hoće li im vrata u Mehmeda Spahe na broju 14 širom otvoriti!? Ili će pridošlice i dalje provaljivati u privatne objekte po Unsko-sanskom, Tuzlanskom ili Sarajevskom kantonu i uzurpirati naselja iz kojih su u ratu Srbi protjerani!?

I još veći problem!? Dok je pred blindiranim evropskim vratima zastalo oko 9.000 sumnjivih ilegalnih migranata, pred "rasklimanim" bh. vratima, na liberalnije pandemijske mjere čeka još najmanje toliko. U Grčkoj više od 100.000 – među njima i inficirani virusom korona!

- Ministar Radončić odlučio je da počisti svoje dvorište, odnosno sektor bezbjednosti na način koji je jedino moguć i ja mislim da je ministar Radončić potpuno u pravu kada je rekao: "Ko ne bude želio da se legitimiše, slijedi mu deportacija ili klasičan zatvor" - izjavio je profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Hoće li Radončićeva "strategija" nadživjeti onu SDA!? Hoće li BiH, po uzoru na, primjera radi, veliku Njemačku, rješavati problem!? Ili će ostati "parking" za neimenovane "sumnjivce"!? I kakva je sada uopšte sudbina ponovo poljuljane bošnjačke "grande koalicije"!?

- Razmislićemo - kratko odgovara Radončić.