latinica  ћирилица
27/04/2020 |  13:43 | Autor: RTRS

Ministarstvo bezbjednosti: Ambasador Pakistana iznio neistine

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara saopštilo je da su iz Ambasade Pakistana u BiH iznesene neistine u vezi sastanka pakistanskog ambasadora Muhameda Halida Raoa sa ministrom Fahrudinom Radončićem.
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu) -
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu)

Iz Ministarstva bezbjednosti navode da je riječ o saopštenju u kojem se, između ostalog, tvrdi da je, 30. januara ambasador Pakistana "pozvao ministra bezbjednosti BiH Radončića u svoj kabinet, gdje su raspravljali o pitanju ilegalnih migranata.

- Naime, upravo obratno. Ambasador Pakistana Rao tražio je sastanak kod Radončića, a Radončić ga je - što potvrđuju i fotografije u prilogu - primio u kabinetu ministra bezbjednosti - saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Iz Ministarstva bezbjednosti se napominje da je ambasador Pakistana tražio prijem, ne da bi raspravljao o 3.000 ilegalnih migranata iz njegove zemlje, koji kriju svoj identitet od bezbjednosnih struktura BiH, već da je "tražio od Radončića da vrši pritisak na Tužilaštvo Kantona Sarajevo, kako bi u Pakistanu bilo otpremljeno tijelo jedne umrle osobe iz te zemlje".

Da je to zaista tako, navode iz Ministarstva, dokazuje i pismo sa istim datumom posjete, 30. januar, koje su iz Ministarstva bezbjednosti dostavili na uvid javnosti, a koje je ambasador Pakistana u BiH tog dana predao Radončiću.

- Ambasador Pakistana je, i ovom prilikom, odbio da na ozbiljan i odgovoran način uopšte razgovara i pomogne Ministarstvu bezbjednosti i bezbjednosnim strukturama BiH i izvrši svoju obavezu da se otkrije identitet državljana Pakistana koji nelegalno i bez dokumenata, već duže vrijeme borave u BiH - upozorava se u saopštenju Ministarstva bezbjednosti.

Iz Ministarstva poručuju da Radončić "neće polemisati sa ambasadorima koji su spremni na ovakve prevare prema građanima BiH i najvišim zvaničnicima BiH" i da će Ministarstvo bezbjednosti nastaviti da vrlo uporno izvršava svoje zakonske obaveze i, nezavisno od pritisaka, sprečava nove ilegalne ekonomske migracije i radi pripreme na vraćanju anonimnih lica u zemlje njihovog porijekla.

- Ovakvo neodgovorno ponašanje spomenutog ambasadora dodatno otvara pitanje povjerenja javnosti u njegov rad i njegov ostanak u BiH - ističe se u saopštenju.