latinica  ћирилица
01/05/2020 |  11:41 ⇒ 12:41 | Autor: SRNA

Eparhija banjalučka donirala 12.500 zaštitnih maski

Srpska pravoslavna crkva Eparhije banjalučke, sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Јefremom na čelu, donirala je danas Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske 12.500 specijalnih profesionalnih zaštitnih maski u vrijednosti 100.000 KM kao doprinos u borbi protiv virusa korona.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić rekao je novinarima da je poslije podrške i donacije rukovodstva Republike Srpske, brojnih pojedinaca i kolektiva danas uručna veoma vrijedna donacija SPC, a riječ je o profesionalnim specijalnim zaštitnim maskama koje je trenutno gotovo nemoguće pronaći na tržištu.

On je dodao da je maska najbitniji dio zaštitne opreme, s obzirom da virus korona ulazi kroz disajne organe.

Đajić je zahvalio za donaciju, ističući da SPC pokazuje da je uz narod onda kada je najteže.

Sekretar episkopa Јefrema protođakon Radojica Žagran rekao je da je ova donacija na inicijativu vladike i da je dogovorena sa rukovodstvom UKC-a.

- Oni su zatražili specijalne maske koje su im potrebne, Epahija banjalučka je platila donaciju i ovom prilikom to ovdje i uručujemo - rekao je on.

Sveštenik Žagran je izrazio nadu da će maske biti od koristi u borbi protiv ove pošasti koja je sve zadesila i da će se što skorije svi vratiti normalnom životu.

Protođakon je istakao da i Crkva poziva ljude na odgovornost i preporučuje im da se pridržavaju preventivnih mjera Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u borbi protiv virusa korona.