latinica  ћирилица
16/05/2020 |  14:01 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

Puljić predvodio blajburšku misu

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je danas predvodio blajburšku misu u sarajevskoj katedrali, rekao je da su se danas sabrali da "pokažu poštovanje i čuvaju sjećanje".
Vinko Puljić - Foto: dnevni avaz
Vinko PuljićFoto: dnevni avaz

- Biti prisutan i učestvovati na ovoj svetoj misi za žrtve Blajburškog polja ne može se bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše - rekao je Puljić.

On je naveo da se nijedan zločin ne može braniti i da onaj, ko se ne distancira od zločina, postaje učesnik u zločinu.

Puljić je dodao da se "istorija ne gradi politizacijom i manipulacijom, nego na osnovu činjenica uvažavajući uzroke i posljedice".

- Želimo da nas molitva pročisti od svih gorkih osjećaja i negativnih naboja koji se javljaju pri sjećanju na žrtve. Sabrani smo u molitvi da pokažemo poštovanje i da čuvamo sjećanje - rekao je Puljić.

Bjaburškoj misi je zbog aktuelnih mjera restrikcije usljed epidemije virusa korona i bezbjednosnih razloga, prisustvovalo 20 lica, ne računajući sveštenike i hor.

Pokrovitelji mise bili su Hrvatski sabor, Hrvatska biskupska konferencija i Počasni blajburški vod.

Katedralu su sve vrijeme mise obezbjeđivali pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, a održana je i komemorativna šetnja žrtvama fašističkog terora.

U završnoj akciji oslobađanja Јugoslavije od fašizma 11. maja 1945. godine 36. divizija Јugoslovenske armije zarobila je veliki broj ustaško-domobranskih snaga.

Predajom neprijateljske grupacije od oko 30.000 vojnika, najviše ustaša i domobrana, 15. maja 1945. konačno je bio završen Drugi svjetski rat u Јugoslaviji.

Pred početak razbijanja SFR Јugoslavije, odnosno od 1990. godine do danas u novoj hrvatskoj propagandi je iskonstruisan takozvani "Blajburški pokolj" ustaša i domobrana, za koji nema dokaza.

Vijest da će kardinal vrhbosanski Vinko Puljić služiti misu za ubijene u Blajburgu prethodnih dana izazvala je burna i oštra reagovanja javnosti u BiH.