latinica  ћирилица
17/05/2020 |  13:02 ⇒ 21:29 | Autor: SRNA

Položeni vijenci u znak sjećanja na borce sa Јasika (FOTO/VIDEO)

Kod spomen-obilježja na Јasiku na Trebeviću, podignutom u znak sjećanja na 32 poginula borca Vojske Republike Srpske, danas je služen parastos i položeni su vijenci.
Spomen-obilježje na Јasiku, Trebević - Foto: SRNA
Spomen-obilježje na Јasiku, TrebevićFoto: SRNA

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković istakao je da se imena koja se nalaze na spomen-ploči na Trebeviću svjedoče o tome da nije bilo srpske agresije na Sarajevo.

- Lažne su teze federalnih i zapadnih medija koji već 25 godina pokušavaju dokazati da je srpski narod vršio agresiju na Sarajevo. Nalazimo se na mjestu gdje su ovi ljudi, borci dali svoje živote za odbranu porodica, Republike Srpske, a mi smo dužni da dođemo i odamo počast - rekao je Vuković.

On je zahvalio opštinskoj Boračkoj organizaciji koja je uredila smomen-obilježje na način koji zaslužuje da spomenik ima svoj prilaz, zastave.

Spomen-obilježje na Јasiku, Trebević (Foto: SRNA)

Vuković je podsjetio da će se uskoro na Palama graditi i Muzej odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da je danas jedan od značajnih datuma obilježavanja iz obrambeno-otadžbinskog rata, te da potomci moraju da čuvaju vrijednosti svojih predaka.

On je podsjetio da su za stvaranje Republike Srpske pale ogromne žrtve koje su plaćene skupom cijenom - ljudskim životima, koje je položilo više od 23.000 boraca Vojske Republike Srpke i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Generacija iz srpskog nacionalnog korpusa boraca za vrijeme rata imala je istorijsku privilegiju da brani svoj narod i stvara najvredniju tegovinu, a to je Republika Srpska - istakao je Parađina.

Parađina je podsjetio na značaj projekta koji se tiče stambenog zbrinjavanja porodica poginulih, ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, ali i da bi trebalo donijeti određene modalitete i mjere kako bi se sva djeca poginulih boraca zaposlila.

Spomen-obilježje na Јasiku, Trebević (Foto: SRNA)

- Društvo treba da napravi konačan program i promoviše vrijednosti koje podrazumijevaju stručnost, znanje, profesionalni kodeks - naveo je Parađina.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da u sklopu obilježavanja značajnih datuma za odbranu Sarajevsko-romanijske regije nalaze i pomen kod spomen-obilježja na Јasiku čime čuvaju uspomenu na 32 poginula srpska borca.

- Ovi borci su položili živote za odbranu ovog kraja. Sve institucije Srpske moraju voditi računa o njihovim porodicama. Opštinska uprava dolaskom svake godine na ovo mjesto iskazuje dužno poštovanje prema poginulim borcima i njihovim porodicama, a tako će biti inarednih godina - naglasio je Јugović.

On je dodao da su se borci obrambeno-otadžbnskog rata trudili da sačuvaju Republiku Srpsku, a da tako treba svi da nastave.

Parastosu i polaganju vijenaca prisustvovali su porodice poginulih boraca, saborci, predstavnici opštine Pale i grada Istočno Sarajevo, Srpske pravoslavne crkve, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, te predstavnici javnog života.