latinica  ћирилица
17/05/2020 |  13:37 | Autor: SRNA

VSTS: Obezbijediti ravnopravan pristup pravdi svim ljudima

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH saopštio je povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije da odnos nosilaca pravosudnih funkcija prema svim korisnicima pravosudnog sistema mora biti ravnopravan bez obzira na pol, seksualnu orijentaciju, rodni identitet i polne karakteristike.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Iz VSTS-a su naveli i da pristup pravdi mora biti ravnopravan i uniforman za sve građane pred sudom.

S obzirom na to da je problem diskriminacije istaknut kao jedan od gorućih problema sa kojima suočavaju se brojne ranjive grupe, uključujući LGBTI osobe, VSTS je, u okviru Projekta "Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH", koji finansira Vlada Švedske, izvršio analizu predmeta diskriminacije na sudovima u BiH.

Na osnovu rezultata analize, VSTS je uradio dopunu Sistema za automatsko upravljanje predmetima kako bi se omogućilo sveobuhvatno prikupljanje podataka o oblicima, vrstama i osnovama diskriminacije u pravosuđu BiH.

- Adekvatno prikupljanje podataka, koje prije toga nije bilo moguće, neizostavan je uslov za vršenje monitoringa stanja kada je riječ o predmetima diskriminacije, a zatim, što je najvažnije, i preduzimanje aktivnosti za otklanjanje eventualno utvrđenih nepravilnosti - navodi se u saopštenju VSTS-a.

Osim toga, neujednačena sudska praksa u ovoj oblasti, kao i nedovoljno razumijevanje pojedinih instituta Zakona o zabrani diskriminacije, ukazali su i na potrebu dodatne edukacije sudija i drugih zaposlenih u sudovima koji vrše unos podataka u Sistem za automatsko upravljanje predmetima.

- Dakle, unapređenje načina unošenja i prikupljanja podataka omogućava identifikovanje, pa potom i otklanjanje eventualnih problema u pravosuđu BiH kada je riječ o postupanju u predmetima diskriminacije - ističe se u saopštenju i dodaje da to u krajnjem omogućava pravdu za sve građane BiH.

VSTS brine i da se u okviru stručnog usavršavanja sudije i tužioci upoznaju sa položajem i potrebama pripadnika ranjivih grupa, kao ravnopravnih korisnika pravosuđa.