latinica  ћирилица
17/05/2020 |  17:39 ⇒ 17:41 | Autor: TANЈUG

Dačić: Beograd želi dijalog i mir sa Podgoricom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija zainteresovana za mir i dijalog i da je ne interesuje nikakva hegemonija nad Crnom Gorom.

Dačić je odbacio optužbe crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova da se Srbija miješa u unutrašnje stvari te zemlje već je naglasio da je Srbija zabrinuta za položaj srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

- Bezobrazno je da Crna Gora optužuje Srbiju za miješanje u unutrašnje stvari, a Crna Gora se brutalno umješala u unutrašnje stvari Srbije i narušila njen teritorijalni integritet priznajući Kosovo, glasajući u Unesku da Pećka Patrijaršija i Dečani postanu kosovska kulturna baština - rekao je Dačić.

On je dodao da je Srbija izrazila zabrinutost za situaciju u Crnoj Gori nastaloj poslije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je donijet suprotno preporukama Venecijanske komisije, najavama otimanja imovine SPC i hapšenjem vladike Јoanikija i drugih sveštenika.

- Smatramo da se samo dijalogom otvorena pitanja moraju rješavati, sve drugo može samo izazivati prvi put u istoriji sukobe između bratskog crnogorskog i srpskog naroda - rekao je Dačić za Tanjug.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova sinoć je kao miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore izjavu Dačića, koji je povodom dešavanja u toj državi rekao da se "dolazi u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca".