latinica  ћирилица
18/05/2020 |  10:24 ⇒ 14:21 | Autor: Agencije

Protesti ispred Sabora, Plenković pobjegao na sporedni ulaz

U Zagrebu su članovi opozicionih stranaka proveli noć ispred zgrade sabora protestujući protiv raspuštanja ovog tijela prije donošenja zakona o obnovi Zagreba.

Okupljeni su jutros dočekali poslanike zvižducima i povicima "Hoćemo zakon“ i "Bandić i HDZ dosta je trgovine". Ono traže da se završi javna rasprava o zakonu o obnovi Zagreba koja je počela u petak, te da se nakon toga zakon usvoji i tek tada raspusti sabor.

Oni su uz povike "HDZ lopovi" na ulazu dočekali i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Јandrokovića, koji je ušao na prednji ulaz na koji obično ne ulazi.

Predstavnike opozicionih stranaka izbjegao je i premijer Andrej Plenković ušavši u sabor na sporedni ulaz.

Predsjednik stranke Zagreb je naš! Tomislav Tomašević rekao je da je noć protekla mirno i da su građani donosili fotografije zgrada razrušenih u zemljotresu, koje jutros pokazuju poslanicima na ulasku u sabor.

On tvrdi da su vlasti imale dovoljno vremena da donesu zakon, usuglase ga sa strukom i otvore javnu raspravu, te da je zakon o obnovi Zagreba mogao danas biti izglasan.

Razlog zašto do toga nije došlo, Tomašević vidi u trgovini između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a u Zagrebu.

Ako se raspusti sabor, zakon može biti usvojen tek u avgustu ili septembru, a građani su dotad ostavljeni na cjedilu, ističe on, jer je, kaže, HDZ bitnije par mandata više od građana stradalih u zemljotresu.

Indeks piše, da su Branimira Glavaša graćani dočekali povicima "Ratni zločinac."

Tomašević je za RTL poručio, da graćani ne namjeravaju da odu ispred sabora, ali da traže i od poslanika da ni oni ne odu dok ne izglasaju zakon. 

- Ako se to ne dogodi, onda pozivamo građane da izađu na izbore više nego ikad i kazne HDZ i Bandića - poručio je on.