latinica  ћирилица
18/05/2020 |  10:44 ⇒ 11:03 | Autor: SRNA

Bijeljina: Visok stepen odgovornosti građana

Zahvaljujući visokom stepenu odgovornosti građana i poštovanju mjera u borbi sa epidemijom virusa korona, u Semberiji nema novih slučajeva zaraze, ali medicinski stručnjaci upozoravaju da virus još nije pobijeđen i da će nošenje zaštitnih maski, češće pranje ruku i fizička udaljenost među sagovornicima biti pravila na koja će svi morati da se naviknu, saopšteno je nakon sjednice Štaba za vanredne situacije grada Bijeljina.
Bijeljina - Štab za vanredne situacije - Foto: SRNA
Bijeljina - Štab za vanredne situacijeFoto: SRNA

Direktor bijeljinske bolnice "Sveti Vračevi" Milica Lovrić istakla je da su svi rezultati koji su stigli iz Instituta za javno zdravstvo proteklih dana negativni i da u bolničkom karantinu nema pacijenata.

- U karantinu u Domu učenika nalaze se dvije osobe pozitivne na virus korona, iz Bijeljine i Ugljevika i dobrog su zdravstvenog stanja. U bolničkoj izolaciji imamo 17 osoba, u kućnoj šest, a do danas smo testirali ukupno 569 lica - rekla je Lovrićeva i zahvalila građanima što su odgovorni i što poštuju savjete stručnjaka.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović kaže da se pod medicinskim nadzorom Higijensko-epidemiološke službe nalazi 214 osoba.

- Do sada je naša zdravstvena ustanova poslala u Banjaluku uzorke 328 lica za koja se sumnjalo da su zaražena virusom korona. Nastavljamo da pratimo epidemiološko stanje, koje je za sada u Bijeljini povoljno - naglasio je Milovanović.

U prethodna 24 časa republički zdravstveni inspektor izdao je na graničnom prelazu Rača 32 rješenja o izolaciji, dok je na Pavlovića mostu izdato osam rješenja.

Policijska uprava Bijeljina kaznila je devet lica koja nisu koristila zaštitne maske, kao i jednu osobu koja nije poštovala mjeru samoizolacije.

Pripadnici Komunalne policije kontrolisali su deset lica u izolaciji i sva su bila na svojim adresama.

Bijeljinski štab za vanredne situacije zamolio je građane koji dolaze iz inostranstva da poštuju pravila o izolaciji i tako pomognu u održavanju stabilne epidemiološke slike u Semberiji, te upozorio da neodgovorno ponašanje neće biti tolerisano.